Amfan napisał(a):suspenser napisał(a):Amfan napisał(a):inaczej sie liczy zapotrzebowanie na moc grzewczą (nie mylić z sezonowym zapotrzebowaniem na ciepło) a inaczej się liczy przy doborze klimatyzacji.
Wiem, że inaczej się liczy - nawet p tym wspomniałemale jakieś oszacowanie można zrobić na tej podstawie.
W każdym razie wstępnie wybrałem GWH18KG-K3 bo ma tą samą sprężarkę co GWH24KG-K3 więc dopłacanie 600 zł do mocniejszej dmuchawy jakoś mi się nie widzi.
Teraz już wiem czemu ma niższy EER - w końcu tą dodatkową moc wyciąga tylko z większego przepływu powietrza.
Może i ma tą samą sprężarkę ale po oznaczeniach modeli widać że są to zupełnie inne wydajności 5kW ;7kW
A dokładnie 5,3 kW i 6,5 kW [a moc szczytowa 6,2 kW i 6,45 kW].
http://www.free-klimatyzatory.pl/Katalog...c,1,pid,60
Czy przy tej samej mocy sprężarki nie będzie mówiąc w skrócie tak, że urządzenie z wydajniejszą dmuchawą będzie po prostu dawać mniejszą delta T [różnicę temp. wlotowego i wylotowego] a większa moc chłodzenia wynika tylko z większej ilości przedmuchiwanego powietrza ?
Urządzenie traci na sprawności, ale uzyskuje większą moc nominalną [a szczytową nieznacznie większą].
Dlatego wydaje mi się ten słabszy ciekawszy bo też może pracować z mocą 6,2 kW i niższą sprawnością.
Podejrzane wydaje mi się także, że przy mocy szczytowej oba urządzenia pobierają dokładnie tyle samo tj. 2,65 kW - no bo przecież to większe ma bardziej wydajną dmuchawę [1000 m3/godz] .
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
ale jakieś oszacowanie można zrobić na tej podstawie.