Witam kolegów . Klimatyzator kanałowy 5,2 kW On/Of . Pracuje około 5 lat . Włączony w szereg z rekuperatorem. Parownik w kanałówce obladza się. Od razu piszę że odpiąłem wszystkie rury od rekuperacji . Pracuje sama jednostka wewnętrzna .Parownik czyściuteńki, Skraplacza tak samo czysty Ciśnienie mierzone po stronie gazowej 5,8 do 6,4 bara - R 410A. Powinno być 7,2 do 8 . Czynnik odpompowałem zważyłem - było za mało. Powinno być 1,45 kg. Eksperymentowałem z ilością czynnika od 1 ,2 kg do 1,8 kg . Ciśnienie nie wzrosło ponad 6,6 bar. Sprawdziłem anemometrem ilość przepływu powietrza . Dla tej mocy jednostki 5,2 kW powinno być od 570m3/h do 900 m3/h. Wymusiłem zewnętrznym wentylatorem nawet do 1000m3/h . Nic to nie dało. Przy przepływie powietrza na poziomie 600m3/h -ciśnienie 5,9 bar. Sprawdziłem rury cieczowe i gazowe ( 4 metry długości) czy nie są zagięte. Są w idealnym stanie . Nie zmierzyłem jeszcze ciśnienia na cieczy. Nie ma zaworu pomiarowego. Zaczynam podejrzewać , że może być uszkodzona sprężarka . Muszę założyć zawór na cieczy aby zmierzyć ciśnienie . co koledzy sądzą ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-06-24, 19:41:39 przez jacek 64.)
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
za niskie ciśnienie
11 Odpowiedzi, 9912 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY