DBKlima napisał(a):O jakim braku zasilania piszesz? Czyżby serwery nie miały UPSów? A może klimatyzatorki maja być zasilane ze "zwykłej sieci" tzn. bez podtrzymania?jack63 napisał(a):W przypadku braku zasilania ten kożuch okazuje się bardzo przydatny.DBKlima napisał(a):dwa klimatyzatory z pracą naprzemienną i powiadamianiem sms.Czyżby sms pomagał chłodzeniu w zimie? Sorki za sakazm, ale te smsy to kwiatek do kożucha. .
Podtrzymanie zasilania to kolejny problem. Nie wymieniłem go wyżej. Mój błąd. Sorry.
Swoja drogą aby podtrzymać zasilanie dla klimatyzatorka (nawet invertera) nie wystarczy UPS komputerowy... Za duże prądy rozruchowe sprężarek a automatyka klimatyzatorka nie potrafi sobie poradzić w sytuacji krótkiego zaniku prądu. Przerabiałem to. Krótki zanik zatrzymuje obciążona sprężarkę ale nie "gasi" automatyki i spręzarka startuje bez wyrównanych ciśnień - katastrofa.
Swoją drogą UPS do klimatyzatorka może kosztować ... więcej niż on sam. O kosztach eksploatacji (wymiana akumulatorów itd.) lepiej nie wspominać.
DBKlima napisał(a):Jesteśmy niezadowoleni (przynajmniej ja) bo rządzą nami dupki bez wyobraźni. Patrz ostanie afery podsłuchowe.jack63 napisał(a):Autor tematu wpisuje się idealnie w "trynd" polskiej rzeczywistości.Tak jak i wszyscy włącznie z nami. Wiecznie nie jesteśmy zadowoleni takie to nasze piekiełko.
Oszczędza się na wszystkim - ale to nie lokata idąc śladem reklam z TV .
Chcesz mieć idealnego pracownika to zapłać lub zadbaj o jego wykształcenie i miejsce pracy.
To samo tyczy się serwerowni chcesz zmniejszyć "ryzyko" awarii i obniżyć temperaturę pracy urządzeń zapewnij im odpowiednie warunki.
Z reguły dobrze wiem jak coś powinno wyglądać/być zbudowane/działać/kosztować/itd. ale nie mam na to wpływu. Ktoś podejmuje głupie decyzje a potem konsekwencje spadają w dużej części na mnie.
Nawet autor tematu, choć laik. czuje, że coś jest nie tak jak powinno, ale nie ma właściwej decyzji za to są pseudo-oszczędności. Przecież prezes/kierownik/ktoś tam musi wziąć swoją premię za "niewydawanie pieniędzy". A potem się okazuje że w swojej megalomanii kupujemy Mercedesa a potem nie mamy pieniędzy na powietrze do kółek o paliwie nie wspominając...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY