Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

ponownie zatarty kompresor

18 Odpowiedzi, 34573 Wyświetleń

krzychu.com

2014-06-30, 10:15:35
Nowy użytkownik
Witam.

Samochód Acura RL/Honda Legend KB1 - dwustrefowa klimatyzacja automatyczna.

Od kilku lat mam te same problemy z układem klimatyzacji. Auto sprowadziłem z USA lekko uderzone z przodu.

Pierwsza naprawa - wymiana uszkodzonego skraplacza i wentylatorów, czyszczenie układu. W warsztacie nie naprawili mi jednak wszystkiego, wiatraki się nie włączały, o czym nie wiedziałem. Pierwsze stanie w korku i zagotowałem układ chłodzenia. Zawór bezpieczeństwa klimatyzacji wyrzucił dużą ilość czynnika na zewnątrz. Warsztat umył ręce i stwierdził, że na elektryce to oni zbytnio się nie znają. Ściągnąłem instrukcję serwisową i namierzyłem uszkodzony bezpiecznik. Po jego wymianie wszystko wydawało się w porządku, no może poza klimą, która jakoś słabo chłodziła.

Druga naprawa - po roku padła mi sprężarka (pewnie wcześniej bo zauważyłem to pierwszego ciepłego dnia). Sprężarka była tak zatarta, że aż miała dziury. Inny warsztat wykonał czyszczenie układu, wymienił skraplacz na nowy i sprężarkę. Sprężarka była używana. Po miesiącu sprężarka znów się zatarła.

Trzecia naprawa - warsztat przyjął reklamację i wykonał ponownie płukanie, wymienił skraplacz na nowy i zamontował inną sprężarkę. Sprężarka była używana po małym przebiegu i zregenerowana. Samochód odebrałem pod koniec lata więc trudno było mi stwierdzić czy tym razem naprawa była skuteczna.

W tym roku klima znów nie chodziła jak należy. Początkowo było chłodzenie, jednak w dni upalne po 20 minutach wiało gorącym powietrzem. Klima raz działała, a raz nie. Reklamacja tym razem nie odniosła skutku, warsztat sprawdził układ chłodzenia i stwierdził, że ich praca została wykonana, a problem leży gdzieś w elektryce.
Po odebraniu samochodu sprężarka już się nie włączała i klima nie działała. Następnego dnia rano w garażu poczułem dziwny zapach gazu. Podjechałem do innego warsztatu. Diagnoza - brak czynnika chłodniczego w układzie, sam układ szczelny, zatarta sprężarka - ręce mi opadły.

Czy ktoś z forumowiczów mógłby mi poradzić co robić z tym dalej i dlaczego ta sama usterka wystąpiła kolejny raz?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa