Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzacja przenośna z 2 rurami w mieszkaniu - fotorelacja

7 Odpowiedzi, 7095 Wyświetleń

alan86

2014-08-01, 19:05:23
Nowy użytkownik
Witam serdecznie wszystkich na forum.

W ostatnim czasie pojawiły się upały i spontanicznie podjąłem decyzje o kupnie klimatyzatora.
Mieszkam w bloku z balkonem i oczywiście najlepszym rozwiązaniem byłaby klimatyzacja typu split. Niestety Z zawieszeniem jednostki byłby problem (zgoda w spółdzielni), poza tym przyzwoity split z montażem to wydatek w granicach 3 tys PLN, dlatego zdecydowałem się na klimatyzator przenośny z funkcją grzania i suszenia.
Model WAP-41ELH Made in P.R.C a nie jakieś tam Chiny! (żarcik Smile )

Po zakupie myślałem, że wystawienie za okno rury wlotowej i wylotowej będzie skuteczne. Niestety, jest to rozwiązanie tymczasowe, dobre na chwilowe ochłodzenie w strumieniu zimnego powietrza. W małym pokoju (16m2) po 3 godzinach chłodzenia było na prawdę już chłodno - w końcu 1400W pobór na pompie ciepła musi dawać choć trochę jakiś efekt, ale w pokoju 20m + otwarta kuchnia i trochę słońca już efekt był gorszy.

Postanowiłem zrobić w ścianie otwór w którym umieściłem przewody wentylacyjne (kolanko oraz na zewnątrz kratkę). Wszystko "siędzi" stabilnie i dookoła otoczone jest pianką montażową niskoprężną.

Efekty opiszę podczas zbliżających się upałów. Wiadomo split to to nie jest i nie będzie ale najważniejsze że nie zasysa powietrza z zewnątrz i nie robi podciśnienia. Chałas jest znośny ale spać się przy tym nie da..
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-08-01, 19:07:24 przez alan86.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa