Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Badanie zaworów bezpieczeństwa

46 Odpowiedzi, 63966 Wyświetleń

TOMEK1

2014-09-20, 06:53:50
Użytkownik
Do Wita.
Jest Pan w błędzie sprawdzenie jest sprawdzeniem.Działa nie działa.Jeśli działa montujesz zawór ,wpisujesz w protokole i koniec.Zawór powinien mieć plombę UDT.Jeśli nie ma do sprawdzenia w obecności Inspektora UDT.
O tym że zawory otwiera i mierzy się wysokośc 'H" (wdeług schematu UDT) dotyczy tylko zaworów naprawianych w obecności Inspektora .
To że podczas sprawdzania otwiera Pan zawór by zmierzyć wysokość "H" to jest sabotaż. Przede wszystkim nie szkodzić .Niech pan spróbuje iść tą drogą z zaworami HERL,HENRY,PARKER,GRASSO,DANFOSS, itp.UDT wywalczyło sobie że inspektor musi być obecny przy każdorazowym odbiorze po naprawie.Zerwanie plomby jest kwalifikowane jako naprawa.
Do niedawna praktyka jaką pan opisuje była dopuszczalna ,teraz nie. Kasai,kasa dla UDT.
Nigdy nie miałem problemu z nazewnictwem "two,three way walve" jak również cooling coil ,condenser.
Jeśli sprawdza Pan zawory powietrzem to gratuluję ciśnienia wyższego niż 1.8MPa w instalacji.
Tylko butla z azotem.Odnośnie "freonów" to napisałem tzw freonowe by wyróżnić je od amoniakalnych.
Czy instalacja amoniakalna jest droga? Proszę porównać koszty budowy,eksploatacji ,konserwacji dla instalacji np 200,500,1000 2000kW mocy chłodniczej.Pracowałem na instalacji amoniakalnej o mocy 2800kW.
Początkowo 1200KW następnie rozbudowa do 2800KW.Rozstałem się z firmą .Jestem wolnym człowiekiem .Dalej muszę lizać tyłek ale tylko temu kto zato zapłaci.Tereaz obserwuje różne firmy,problemy maszynistów,szefów maszynowni i rozumiem ich .W tym wszystkim naważniejsza jest załoga ,czyli ludzie którzy to obsługują.Świadomość przy czym pracują,przygotowanie merytoryczne,przewidywalność zdarzeń i oczewiście team. Drużyna jest najważniejsza z tych elementów bo łączy wszystko.
Pisze Pan że słyszał o wyciekach amoniaku a nigdy Pan tego nie miał? Nawet takiego malutkiego?
Amoniak jest bezpieczny gdyż najmniejszy wyciek daje przez nos muzgownicy do myślenia.
Jak to wykorzystasz Twoja sprawa.
Ile płacicie za sprawdzenie zaworów bezpieczeństwa.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa