jack63 napisał(a):Swoją drogą co to za sterownik do sprężarki za kilkanaście tysiaków?
płyta główna spr śrubowej silnik 400kW na pokładzie...
jack63 napisał(a):Ciekaw jestem co się stało, bo jak pomogły to wit opisał, z obowiązkowymi zabezpieczeniami przepięciowymi???różnie się stało. niektóre się też sfajczyły -niektóre zadziałały i ocalały -problem taki że przy uderzeniu pioruna wszelkie zab przepięciowe są zbyt wolne -i elektronika pali się szybciej niż one reagują -oraz, że napięcia indukują się bezpośrednio w prockach urządzeń -a zabezpieczenia zabezpieczają tylko zasilania.
belką nad głową płyną miliony amper -w urządzeniu poniżej pojawiają się setki volt... także na elementach wytrzymujących ułamek volta.
jack63 napisał(a):Na jakiej podstawie określono, że piorun uderzył właśnie w ten budynek?
obserwacja organoleptyczna gdzie najbardziej huknęło/ pogięte druty otoku. czysto mechanicznie -pole mag od płynącego prądu troszkę zmieszało mocowania.
jack63 napisał(a):O jakich zabezpieczeniach piszesz? .
różne -przerwy iskrowe na wej/wyj traf, zab elektroniczne na zasilaniach przed urządzeniami... wszystko według przepisów.
jack63 napisał(a):A co z pralką? Czyżby ktoś wypiął wtyczkę z gniazda przed burzą???
Czy wiadomo co się stało z laptopami poza tym że nie działają? Co faktycznie padło?
pralka włączana to gniazdka tylko do prania fartuchów. ot taki nawyk osoby obsługującej. wtedy była wyłączona.
lapki -dokładnie nie wiadomo koszt naprawy wyższy niż wartość -serwis komp. twierdził w ciemno, że nie ma co zaglądać bo procki i pamięci na pewno do wywalenia.
wypadek z piorunem i awariami ponad 10 lat temu dokładnie nie pamiętam. i nie wszystko wiedziałem -nie moja działka -po prostu pracowałem w utrzymaniu ruchu.
jack63 napisał(a):Daj link do tej "niszczarki" elektroniki. Proszę.
kilku kilowatowe trafo Tesli w którym ktoś zapomniał zrobić obwód wtórny -a do pierwotnego dołączył 2 anteny przy iskrowniku. albo po prostu z uszkodzonym obwodem wtórnym. sieje, ze wszystko elektroniczne wokół siada...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY