miezala5 napisał(a):W tańszych klimach masz zasilaną jednostke wewnętrzną a w porządniejszych!I masz rację i jej nie maszzasilana jest jednostka zewnetrzna - miej to na uwadze!

Kiedyś tak może i było ale obecnie tendencja jest taka by ścienne do 5kW szły w kierunku zasilania jednostki wewnętrznej takie trendy eko ... dodawali dzielili sumowali i wyszło im że taki produkt w trybie stand by jest podobno bardziej eko.
grab0s napisał(a):Mam dwa pomieszczenia o powierzchni 15 m2, z tego co się orientowałem to taniej zrobić dwie niezależne klimatyzacje 2,5 lub 3,5kW niż jeden split. Moje pytanie jest następujące - czy wystarczy poprowadzić do każdej klimatyzacji z zewnątrz budynku do środka rurkę miedzianą 1/4 cala i 2/3 cala w otulinie, rurkę do odprowadzenia wody i przewód 5x1 ?? Czy coś jeszcze jest potrzebne ?Weź 3 katalogi różnych producentów będziesz miał opisane rury dodatkowo zastanów się nad ochroną w instalacji elektrycznej wartości również masz w katalogach.
Jeśli nie wiesz wezwij montera może nie będzie taniej ale z pewnością będzie lepiej.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY