Malwina1 napisał(a):Dzień dobry.
Proszę Was o poradę.
Mam lokal gastronomiczny. Oczywiście wyposażony w centralę wyciągową a konkretnie wyciągowo-nawiewową Do tego podłączony jest klamatyzator jak to projektanci i instalatorzy nazwali typu rooftop. Trochę nie do końca jestem zadowolona z tej instalacji bo jak na kuchni jest w miarę akceptowalna temperatura to na sali jadalnej jest za chłodno albo odwrotnie. Teraz projektanci zastanawiają się nad przeróbkami aby temperatury wszędzie były optymalne i mają coraz to nowe pomysły jak to rozwiązać.
Ale pytanie moje dotyczy nie tego lokalu tylko nowego. Przymierzam się do otwarcia lokalu w centrum handlowym. do mnie będzie należała praktycznie tylko część kuchenna, a sala jadalna jest wspólna. Zleciłam opracowanie projektu tej samej firmie co projektowała wcześniej wspomniany lokal. Oczywiście od razu zaproponowali rozwiązanie z rooftopem. Poprosiłam też inną firmę o przygotowanie koncepcji (nie szczegółowy projekt tylko zarys) - inna firma twierdzi że taki lokal to tylko odpowiedniej mocy i rozmieszczeniu splity. Czekam na kolejną koncepcję z innej firmy.
W międzyczasie mając zaprzyjaźnionych kierowników obejrzałam lokale kilku sieci typu fastfood umieszczone właśnie w galeriach handlowych. Ta sama galeria ta sama specyfika lokalu a zupełnie inne pomysły na klimatyzację i zupełnie różne opinie. Ludzie którzy w galerii mają rooftop nie są zadowoleni z jego wydajności.
A co Państwo sądzicie i co możecie doradzić w tej sprawie. Tylko proszę nie odsyłajcie do specjalistycznej firmy i ona zaprojektuje, bo jak już zauważyłam i napisałam specjaliści mają zupełnie różne koncepcje, ale nie potrafią skonfrontować różnych rozwiązań ze sobą tylko ciągną zawsze w stronę swojego projektu i swoich urządzeń.
Z góry dziękuję za pomoc
Malwina
Rozumiem że odpada temat wentylacji/klimatyzacji sali i toalet a pozostaje tylko kuchnia . Niestety w kuchni jeśli ma być klimatyzacja (nie jest wymagana) to musi pracować na czerpanym zewnętrznym powietrzu , to obiegowe powietrze w kuchni się nie nadaje do chłodzenia, najlepiej jak jest od razu usuwane a dostarczane jest świeże ochłodzone powietrze zewnętrzne. Myślę że to był zamysł stosowania dachowców.Mogą być inne klimatyzatory np: kanałowe ale nie mogą pracować na powietrzu obiegowym kuchni .Opary tłuszczu (kwasu) szybko doprowadzą do korozji i uszkodzeń. Większość mebli gastronomicznych oraz okapów i wentylacji jest dla gastronomi w specjalnym wykonaniu przystosowane do czyszczenia agresywną chemią ,zwykły klimatyzator tego nie wytrzyma .
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY