Witam Kolegów . Mam dla Was zagadkę . Ostatnio zostałem wezwany do serwisu kilku klimatyzacji. Dwie z nich - używane On/Of - y zostały przeniesione z innego pomieszczenia i na nowo zamontowane w innym biurze . Klient skarżył się że klimatyzacje nie chłodzą . Dwie jednostki naścienne wisiały w jednym pomieszczeniu . Rury szły kominem piętro wyżej na dach. Na kominie wisiały obok siebie dwie jednostki zewnętrzne . Jak włączyłem jedną klimatyzację to w drugiej usłyszałem jakieś odgłosy. Okazało się że jak w jednej robiłem próżnię - to próżnia zrobiła się w obu ........ Okazało się że jakiś .....instalator zamienił rury cieczowe miejscami. Jak włączałem klimatyzację nr 1 to ciecz szła do parownika nr 2 . I odwrotnie. Powiedzcie jakie zjawiska fizyczne w tych jednostkach zachodziły ? Gdy pracowała tylko jedna . Gdy pracowały obie na raz. Oczywiście zamieniłem rury cieczowe miejscami ( równie dobrze mógłbym zamienić rury gazowe) . Na razie chodzą . Nie wróże im długiego życia . Olej jaki z nich wypłyną był bardzo przegrzany i mocno śmierdział ..
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Zamienione rury
2 Odpowiedzi, 1975 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY