t1 napisał(a):Jestem z wykształcenia tylko prostym elektrykiem, automatykiem i metrologiem ale muszę stwierdzić, ze takie działanie urządzenia woła o pomstę do nieba. Chyba, że założymy celowe psucie sprężarki.
To by znaczyło, ze każde wyłączenie prądu przez elektrownie lub problem w obwodzie
zasilania klimatyzatora potencjalnie skutkuje poważną awarią. Zaczynam się bać, bo liczbę niespodziewanych wyłączeń w roku szacuję na kilkanaście.
Awaria może wystąpić tylko przy grzaniu. Nie ma tego problemu przy chłodzeniu. Czemu tak jest? Kluczowym elementem jest zawór 4D ,który jest sterowany cewką w Twoim przypadku prawdopodobnie lepiej było by gdyby był sterowany silnikiem z przekładnią, ale tylko fantazja bo nie spotkałem nigdzie takiego rozwiązania. Musisz inaczej rozwiązać sterownie może warto zagłębić się w sterownie z pilota to chyba popularny kod RC-5? Do sterowania domowymi gratami polecam nie drogą płyteczkę http://pl.wikipedia.org/wiki/Raspberry_Pi ,którą można rozbudowywać o prawie dowolne klocki. Z pomocą poradników nie będziesz musiał znać Linuxa a ograniczy Cię tylko wyobraźnia. Widziałem gdzieś w sieci sterownie innych urządzeń po IR, jest też pakiet LIRC ale tutaj można chyba sterować Linuxem z dowolnego pilota, czyli odwrotny przypadek jak u Ciebie ale może dało by się sterować czymś innym? Wracając urządzenia to działa normalnie ma swoje wymagania jak wiele innych. Przykład : nagrzewnica elektryczna 12kW wyraźnie na niej pisze że przed odłączeniem z prądu musi działać przez 15 minut tylko w funkcji wentylatora. Czy producent też prosi się o uszkodzenie grzałki?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY