Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jaki klimatyzator do malutkiej serwerowni. Może klimatyzator mobilny?

15 Odpowiedzi, 15302 Wyświetleń

coldfreezer

2015-01-14, 07:55:30
Nowy użytkownik
Linde napisał(a):Witam,

nie wiem jaki jaki jest minimalny poziom wilgotności dla Pana wiekowego PC, jednak dla serwera w klasie A3 (IBM) tak jak pisze w twoim poście dopuszczalna wilgotność to około 8-85%, dla UPS 0-95%

Oczywiście zaleca wilgotność dla wszystkich klas jest inna i wynosi dla 25*C około 25-50% RH, także i tak ciężko o niższą wilgotność...

Ale gdyby się uprzeć to chyba Daikin ma taką klimę z funkcją nawilżania, przy czym koszt przekroczy z pewnościa Pana budżet.

Dodatkowo zalecam wyższą temperaturę, szkoda prądu... 25*C nie skróci życia podzespołów komputerów a pozwoli zaoszczędzić trochę grosza...

Pozdrawiam.

IBM podaje dopuszczalną wilgotność powietrzna na poziomie 8-85%.
Ale z tego co mi wiadomo to serwer powinien pracować w zakresie 45-60% i temperaturze na poziomie 18-21C.
Oczywiście bez wahania temperatur.

Dziś zrobiłem pomiar temperatury i wilgotności powietrza w serwerowni. Wynik: 25.6 C i wilgotność 30.5.

Mam możliwość zaciągania powietrza z zewnątrz - czy to dobry pomysł aby w ten sposób zwiększyć wilgotność i zmniejszyć temperaturę? W zimę temperaturą może spaść do -20 i więcej, a wiadomo wahania temperaturą potrafią być zabójcze dla elektroniki.

Czy lepiej wyłączyć zasysanie powietrza z zewnątrz i pozostać przy temperaturze 25.6 i 30.5RH?
Ale co z latem? W lato na pewno temperatura podskoczy.

Może jakiś średniej klasy klimatyzator?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa