Linde napisał(a):Witam,
nie wiem jaki jaki jest minimalny poziom wilgotności dla Pana wiekowego PC, jednak dla serwera w klasie A3 (IBM) tak jak pisze w twoim poście dopuszczalna wilgotność to około 8-85%, dla UPS 0-95%
Oczywiście zaleca wilgotność dla wszystkich klas jest inna i wynosi dla 25*C około 25-50% RH, także i tak ciężko o niższą wilgotność...
Ale gdyby się uprzeć to chyba Daikin ma taką klimę z funkcją nawilżania, przy czym koszt przekroczy z pewnościa Pana budżet.
Dodatkowo zalecam wyższą temperaturę, szkoda prądu... 25*C nie skróci życia podzespołów komputerów a pozwoli zaoszczędzić trochę grosza...
Pozdrawiam.
IBM podaje dopuszczalną wilgotność powietrzna na poziomie 8-85%.
Ale z tego co mi wiadomo to serwer powinien pracować w zakresie 45-60% i temperaturze na poziomie 18-21C.
Oczywiście bez wahania temperatur.
Dziś zrobiłem pomiar temperatury i wilgotności powietrza w serwerowni. Wynik: 25.6 C i wilgotność 30.5.
Mam możliwość zaciągania powietrza z zewnątrz - czy to dobry pomysł aby w ten sposób zwiększyć wilgotność i zmniejszyć temperaturę? W zimę temperaturą może spaść do -20 i więcej, a wiadomo wahania temperaturą potrafią być zabójcze dla elektroniki.
Czy lepiej wyłączyć zasysanie powietrza z zewnątrz i pozostać przy temperaturze 25.6 i 30.5RH?
Ale co z latem? W lato na pewno temperatura podskoczy.
Może jakiś średniej klasy klimatyzator?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY