DBKlima napisał(a):Szukasz rozwiązania na forum ?A ja uważam, iż kolega postępuje rozsądnie. Nawet jak nie znajdzie gotowego rozwiązania, to przynajmniej zostanie "uświadomiony " w kwestii wad/zalet/zagrożeń/kosztów.
Zaproś 2 czy 3 firmy na oględziny i na 100% będziesz miał rozwiązanie swojego problemu.
DBKlima napisał(a):Zaproś 2 czy 3 firmy na oględziny i na 100% będziesz miał rozwiązanie swojego problemu.Nie wiem o jakich firmach piszesz (?), ale przy małym budżecie będą to spliciarze bez pojęcia.
Uważam, że stosowanie klimatyzatorków (to nie żadna klimatyzacja!!!) w serwerowni jest "podcieraniem tyłka szkłem" i nie jest to wina takich ludzi jak kolega coldfreezer tylko dysponentów pieniędzy, czyli księgowych bez wyobraźni. Przy zbyt małym budżecie nie da się zrealizować prawidłowego chłodzenia, bez przesuszania i z odpowiednio wysokim stopniem niezawodności.
Aby nie było przesuszania powietrza klimatyzatorek musiałby pracować przy odparowaniach rzędu 14-16 oC aby woda nie skraplała sie na lamelach parownika. Jednak nie spotkałem jeszcze takiego. O tym jak wielki musiałby być i/lub jakie huragany wywoływać nie chcę nawet myśleć.
Z tym nawilżaniem w Daikinach to na poważnie, czy jakaś ściemka marketingowa?
Mało kto zdaje sobie sprawę że problem chłodzenia serwerowni jest kosmicznie trudny jeśli miały by byc spełnione wszystkie wymogi.
Przykładowo. Gdy w serwerowni mogą przebywać ludzie, to musi być zapewniona wentylacja bytowa. Patrz kratki wentylacyjne lub nawiewy/wywiewy centrali. Prowadzi to do "otwarcia" pomieszczenia na: zanieczyszczenia i zmiany wilgotności.
Najlepiej jakby pomieszczenie było szczelnie zamknięte a na drzwiach był napis: Nie przeznaczone dla przebywania ludzi. Wedy można próbować chłodzić klimatyzatorkami (najlepiej więcej niż jednym, bo większa niezawodność) a nawilżać nawilżaczem, ale mechanicznym. Coś w stylu rozpylacza, a nie grzewczym parowym, bo koszty i wprowadzanie dodatkowego ciepła.
coldfreezer napisał(a):Dlaczego dwa klimatyzatory?Już pisałem. Większa niezawodność. Klimatyzatorki muszą mieć układ nadzorczy realizujący pracę naprzemienną w "normalnych" warunkach. W warunkach ekstremalnych (+35 lub -25 oC) muszą pracować oba.
Oczywiście klimatyzatorki z możliwością pracy w bardzo niskich temperaturach -specjalne wykonanie lub doposażenie.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY