Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Regulator oleju

26 Odpowiedzi, 25876 Wyświetleń

mister

2015-01-22, 21:37:32
Zaawansowany użytkownik
podepnę się pod ten temat bo ma problem z olejem w zestawie sprężarek bitzer 2 szt po 150m3/h pracujących w mroźni. każda ze spręzarek ma swój odolejacz , regulator poziomu oleju (mechaniczny) i wspólny zbiornik wyrównawczy oleju. problem w tym ,że czasami we wziernikach oleju na regulatorach pojawia się piana w czasie normalnej pracy pomimo tego,że w zbiorniku wyrównawczym jest olej. gdy zamknę zawór na przewodzie doprowadzającym olej do regulatora ze zbiornika -piana znika i oczko jest pełne, gdy otworze zawór znowu pojawia się piana i regulator robi się gorący. czasami oczka w regulatorach są pełne i piany nie ma , czasami nie ma w ogóle oleju w zbiorniku oleju. nie wiem czy jasno się wyraziłem ale nie bardzo wiem jak to opisać bo nie zaobserwowałem jakiejś powtarzalności w pojawianiu się piany . dodam że układ pracuje na odsysaniu i podczas postoju ciśnienie na ssaniu nie rośnie wiec nie jest to sprawa zalegania czynnika w oleju i pienienia po rozruchu. dodatkowo w tym układzie mam problem który juz opisywałem w innym temacie z rurociągiem tłocznym tzn nie za kazdym razem ale podczas wiekszości startów rurociąg tłoczny zaczyna się naprężać i podskakiwać z częstotliwością około raz na 1-2s po około minucie wszystko cichnie i pracuje normalnie. jakieś pomysły ? jak sprawdzić te regulatory poziomu oleju?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa