podepnę się pod ten temat bo ma problem z olejem w zestawie sprężarek bitzer 2 szt po 150m3/h pracujących w mroźni. każda ze spręzarek ma swój odolejacz , regulator poziomu oleju (mechaniczny) i wspólny zbiornik wyrównawczy oleju. problem w tym ,że czasami we wziernikach oleju na regulatorach pojawia się piana w czasie normalnej pracy pomimo tego,że w zbiorniku wyrównawczym jest olej. gdy zamknę zawór na przewodzie doprowadzającym olej do regulatora ze zbiornika -piana znika i oczko jest pełne, gdy otworze zawór znowu pojawia się piana i regulator robi się gorący. czasami oczka w regulatorach są pełne i piany nie ma , czasami nie ma w ogóle oleju w zbiorniku oleju. nie wiem czy jasno się wyraziłem ale nie bardzo wiem jak to opisać bo nie zaobserwowałem jakiejś powtarzalności w pojawianiu się piany . dodam że układ pracuje na odsysaniu i podczas postoju ciśnienie na ssaniu nie rośnie wiec nie jest to sprawa zalegania czynnika w oleju i pienienia po rozruchu. dodatkowo w tym układzie mam problem który juz opisywałem w innym temacie z rurociągiem tłocznym tzn nie za kazdym razem ale podczas wiekszości startów rurociąg tłoczny zaczyna się naprężać i podskakiwać z częstotliwością około raz na 1-2s po około minucie wszystko cichnie i pracuje normalnie. jakieś pomysły ? jak sprawdzić te regulatory poziomu oleju?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Regulator oleju
26 Odpowiedzi, 25876 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY