Dzięki frost-ch. Ulepszyłeś mój pomysł w sposób wręcz idealny!
Trzeba tylko uszczelnić wlot i wylot aby wilgoć się nie dostawała, co chyba nie będzie trudne.
Swoją drogą szanse na zagniecenie rury rosną wraz z jej średnicą.
Uwaga na czystość rur. Jeżeli miejsce jednostki zewnętrznej wyznaczał architekt (typowa bzdura i brak kompetencji), a rury kładły chłopki hydraulicy (bo taniej i coooto za filozofia?), to mogą być poważne problemy z czystością i co ważniejsze z obiegiem oleju (mogą, nie muszą, ale spore szanse) . Im jest wsioryba czy w górę czy w dół byle połączyć dwa punkty jak dla rury wodnej lub kabla.
Niedawno rozmawiałem z kolegą z branży. Został poproszony jako ekspert do instalacji VRV po padzie dwóch sprężarek. Jak zwykle chodziło o znalezienie winnego. Producent czy instalator??? O to jest pytanie.
Okazało się, że chłopki musiały obejść dołem ponad metrową belkę. Po rozcięciu rury wylało się z niej sporo oleju. Jak wyglądała reszta instalacji nikt się już potem nie zastanawiał.
Jak myślisz, kto zapłacił za sprężarki?
frost-ch napisał(a):tylko ta rurka nie będzie izolowana no i może być problemBędzie, no chyba, że rura 3/4 nie ma izolacji. Poza tym rura 1/4 jest prawie cieczowa lub całkiem cieczowa, więc izolacja nie jest tak istotna. Słaba izolacja może w pewnych sytuacjach być wręcz korzystna.
Trzeba tylko uszczelnić wlot i wylot aby wilgoć się nie dostawała, co chyba nie będzie trudne.
artbi81 napisał(a):Uważam że to nie wykonalna operacja. Na pierwszym 90* zapewne polegnę.Jeżeli polegniesz to znaczyłoby że rury są spłaszczone, np. na łukach i instalacja spieprzona. Może by działała ale zwiększone opory przepływu mogły by się odbijać na wydajności.
Swoją drogą szanse na zagniecenie rury rosną wraz z jej średnicą.
Uwaga na czystość rur. Jeżeli miejsce jednostki zewnętrznej wyznaczał architekt (typowa bzdura i brak kompetencji), a rury kładły chłopki hydraulicy (bo taniej i coooto za filozofia?), to mogą być poważne problemy z czystością i co ważniejsze z obiegiem oleju (mogą, nie muszą, ale spore szanse) . Im jest wsioryba czy w górę czy w dół byle połączyć dwa punkty jak dla rury wodnej lub kabla.
Niedawno rozmawiałem z kolegą z branży. Został poproszony jako ekspert do instalacji VRV po padzie dwóch sprężarek. Jak zwykle chodziło o znalezienie winnego. Producent czy instalator??? O to jest pytanie.
Okazało się, że chłopki musiały obejść dołem ponad metrową belkę. Po rozcięciu rury wylało się z niej sporo oleju. Jak wyglądała reszta instalacji nikt się już potem nie zastanawiał.
Jak myślisz, kto zapłacił za sprężarki?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY