Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Kupilem przenosna klimatyzacje i NIE jestem zadowolony :(

17 Odpowiedzi, 21658 Wyświetleń

czesky

2008-06-29, 18:34:22
Nowy użytkownik
Witam,
poniewaz fala upalow w tym roku powoli sie zaczyna, od kilku dni w pokoju mialem znow pow 25st , co rok taka temp "spowalnia" mi zycie dlatego w koncu zdecydowalem sie na zakup klimatyzacji. W temacie klim moja wiedza byla praktycznie zerowa, zerknalem na google, allegro az w koncu w gazecie zobaczylem akurat reklame airforce w castoramie za 778zl, 24m2, 2,7kW, 9tys btu, 2 lata gwarancji no i kl. energ. A - wiecej nic nie chcialem a widzialem ze na allegro ceny zaczynaja sie od 700-800 a tutaj w castoramie na miejscu, bez kosztow transportu i w razie serwisu rowniez na miejscu oddaje. Zdecydowalem sie wiec pojechac.
W castoramie klim roznych stalo sporo, mnie oczywiscie interesowaly te ponizej 1tys. Pod moim okiem finalnie znalazly sie klim airforce powyzszy za 778zl i za 100zl tanszy airforce do 17m2, 1,7kW, klasa energ. B.
Pokoje ktore mial by chlodzic to 2 pokoje po 12m2 jeden. Przejscie z pokoju do pokoju to przejscie wlk drzwi ktorych nie ma. W castoramie powiedziano mi ze klim chlodzi pokoj w ktorym stoi wiec powinienem liczyc 12m2. To nie stanowi dla mnie problemu poniewaz w jednym pokoju za dnia siedze, w drugim tylko spie, wiec schlodzony dla mnie moze byc w danym czasie tylko jeden.

Wiec teoretycznie wystarczy ten po 678zl do 17m2, ale gosc w casto powiedzial iz ten model wyzszy schlodzi pokoj szybciej, szybciej sie wiec wylaczy, do tego jest efektywniejszy (kl.A) wiec finalnie pradu pojdzie mniej w dluzszej perspektywie. Do tego pomyslalem iz jesli zmniejsze poziom wentylacji (3 poziomy) na najnizszy to sprezarka bedzie brala kilkaset W mniej - co gosc potwierdzil - teraz wiem ze to tylko predkosc wentylatora, a W pozostaja bez zmian. Finalnie wiec decyduje sie na ten po 778zl - tylko 100zl roznicy a zapas sie przyda, gdy kiedys moze bedzie potrzebne schlodzenie wiekszego pokoju.
Jeszcze jeden blad sprzedawcy, mianowicie twierdzil iz klimy biora mocy pradu okolo 1/3 mocy chlodzenia wiec np 2,7kW to teoretycznie pobor pradu 900W. W instrukcji po rozpakowaniu widze pobor mocy 1200W wiec to prawie 50% a nie 33%.

FINAL, otoz po tych 3 dniach uzytkowania widze iz po schlodzeniu pokoju i wylaczeniu klimy temp szybko wraca spowrotem w gore kiedy na dworze dalej jest cieplo, wychodzi wiec na to iz klima musi "chodzic" - wiec efektywniejsze bedzie wolniejsze schlodzenie ale za to mniejszy pobor mocy podczas dalszej pracy, niz szybkie schlodzenie i praca z wyzszym poborem mocy.
Inaczej by bylo jesli byla by regulacja mocy sprezarki a tutaj mamy tylko regulacje predkosci wiatraka - czy dobrze rozumuje? byl to kolejny blad sprzedawcy? No i druga rzecz, myslalem iz po schlodzeniu pokoju temp utrzyma sie dluzej a nie tak szybko wroci do pierw.

Z powyzszych danych co mi radzicie, na DESE za 1000-1400 mnie nie stac.
Oddac klime - zostane bez z upalami w pokoju. Zamienic na wersje 100zl tansza? bede miec klime i nizszy pobor mocy ale kl.energ B. Prosze o alternatywy.

p.s. ta klima ktora mam jest stosunkowo glosna 64db, czy klima z 50db jest bardziej cicha? badz co badz i tak bedzie halas..

pozdrawiam.
czesky
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-06-29, 18:36:06 przez czesky.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa