Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzacja dobór i powietrze z nad kominka

16 Odpowiedzi, 14481 Wyświetleń

manitou

2015-06-15, 19:51:58
Użytkownik
Chętnie pomogę-mam podobny przypadek. Posiadam mieszkanie 3 pokojowe w środkowym kominek na jednej ścianie, na drugiej klimatyzator typu split. W czasie palenia w kominku wykorzystuję opcję FAN aby gorące powietrze z sufitu pchnąć ku zimniejszej podłodze i wyrównać temp. (pod sufitem dochodzi nawet do 40 stopni) i wniosek jest jeden-czyszczenie filtra co miesiąc! powietrze z DGP nosi olbrzymie ilości kurzu i pyłu i to według mnie jest większy problem niż jego temperatura! na Twoim miejscu zrobiłbym coś lepszego: kominek z płaszczem wodnym+bufor i nagrzewnica wodna za kanałówką! Do system klimatyzacji dostarczasz czyściutkie ciepło. Prosty układ. Przekroje dobierz tak aby prędkość powietrza nie przekraczała kilku metrów na sekundę. Zastanów się jakie zastosować anemostaty aby struga ciepłego powietrza sięgnęła podłogi i nie powstała poduszka ciepłego powietrza pod sufitem! ja sam się zastanawiałem i dla tego wybrałem multisplit. Zresztą zobacz tu: http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/1...grzewania/
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa