Dzięki za namiary, jak pisałem jestem z Krakowa i tutaj szukam wykonawcy, bo oczywiście sam tego nie zrobię.
Problem w tym, że jest duży "rozrzut". Mam propozycje od 4 tys zł do ponad 9 tys zł. Z jednej strony nie chcę, żeby system był nieskuteczny, a z drugiej nie chcę tworzyć czegoś za bardzo na wyrost. Zwłaszcza, że robię to w ramach własnego hobby, tj. produkcja domowego wina i innych przetworów - dla siebie, bynajmniej nie na sprzedaż, stąd moja "walka" o cenę systemu chłodniczego. Widziałem na tym forum, że nawet do biznesowych zastosowań (sprzedaż kwiatów) można zrobić system chłodniczy za ok 4 tys zł, stąd moje pytania.
Obecnie mam kilka propozycji, moim zdaniem najsensowniejsze są dwie poniższe. Proszę o ocenę, czy te systemy będą odpowiednie do piwnicy 25m3, styro 10cm od wewnątrz, temp wymagana 12-14*C, wilgotność 60-70%:
Propozycja 1 (ceny netto):
Propozycja 2 (ceny netto):
Co wybrać, co zmienić, kogo posłuchać ? Serdecznie proszę o porady
.
Problem w tym, że jest duży "rozrzut". Mam propozycje od 4 tys zł do ponad 9 tys zł. Z jednej strony nie chcę, żeby system był nieskuteczny, a z drugiej nie chcę tworzyć czegoś za bardzo na wyrost. Zwłaszcza, że robię to w ramach własnego hobby, tj. produkcja domowego wina i innych przetworów - dla siebie, bynajmniej nie na sprzedaż, stąd moja "walka" o cenę systemu chłodniczego. Widziałem na tym forum, że nawet do biznesowych zastosowań (sprzedaż kwiatów) można zrobić system chłodniczy za ok 4 tys zł, stąd moje pytania.
Obecnie mam kilka propozycji, moim zdaniem najsensowniejsze są dwie poniższe. Proszę o ocenę, czy te systemy będą odpowiednie do piwnicy 25m3, styro 10cm od wewnątrz, temp wymagana 12-14*C, wilgotność 60-70%:
Propozycja 1 (ceny netto):
Cytat:1.Agregat chłodniczy Aspera 9226 - 1840
2.Chłodnica 2 wentylatorowa,sufitowa do pomieszczenia EVS ? 980
3.Materiał dodatkowy:rury Cu,filtr,zawór Danfoss z dyszą,
Rozdzielnia,sterownik,stycznik,zabezpieczenie C16,otuliny,podstawa agregatu,
Czynnik chłodniczy R404A,przewody 3x1,5 - 960
4.Robocizna/montaż całości+uruchomienie - 800
Możemy zejść z kosztów,ale proponuję agregat przynajmniej 6217 lub 6220 a chłodnicę CPU 202.
Zaoszczędzimy ok.700 zł.
Propozycja 2 (ceny netto):
Cytat:1 Chłodnica wentylatorowa CPU-202 2,19kW chłodnicza 1 szt 880.00-
2 Agregat ASPERA 9226 2,4kW chłodnicza 1 szt 1650.00-
3 Automatyka chłodnicza 1 kpl 470.00-
4 Automatyka sterująca ELIWEL 1 kpl 620.00-
5 Instalacja freonowa i sterująca wraz z zasilaniem do 10mb 1 kpl 700.00-
6 Wieszak pod agregat 1 szt 90.00-
7 Czynnik R404A 4 kg 240.00-
8 Montaż i uruchomienie 1 kpl 1000.00-
Razem netto: 5650.00-
Co wybrać, co zmienić, kogo posłuchać ? Serdecznie proszę o porady