Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak rozumieć te parametry ?

14 Odpowiedzi, 16674 Wyświetleń

wacus

2015-07-14, 10:12:02
Nowy użytkownik
Witam,
jestem nowy na forum.
Chciałem się zapytać o taką sytuację.

W domu stała od dawna pewna chłodziarka z czasów gdy dziadkowie prowadzili sklep. A my teraz chcemy go teraz reanimować.

Jest to regał z agregatem zewnętrznym. Chcemy to uruchomić ale nie mamy informacji o ilości czynnika ani ciśnieniu pracy tego urządzenia

Mam zagadkę jaką ilością czynnika mam napełnić instalację aby urządzenie działało prawidłowo.
Z racji że nie mam podanej wagi czynnika (r404a) postanowiłem nabić chłodziarkę r404a (był zapas w butli) wciągnęło go ładnie około 7 kg !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! ( nie sądziliśmy że tak go zje ) Ciśnienie pracy 4,6bara ale agregat ciągle chodzi z małymi przerwami raz jedna część się schłodzi to od razu druga się załącza i tak w koło Macieju.

Zagłębiłem się w literaturę i wyczytałem że muszę ustalić współczynnik przegrzania i o to co mi wychodzi

Temperatura na ssaniu przy sprężarce dla 404 przy 4,6bar = -2 zaś a temperatura parownika -7 czyli przegrzanie = 5 ? i czy to jest dobre ustawienie i dobra ilość ?bo nie wiem jak to interpretować ?
Bo jeśli jest dobra wartość to czemu agregat tak długo chodzi
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa