DBKlima napisał(a):herik74 napisał(a):[...] ale ciekawi mnie gdybym chciał umieścić na balkonie przy ziemi jednostkę zewnętrzną czy też wtedy potrzebne jest pozwolenie na taki montaż, ale postaram się wszystkiego dowiedzieć..[...]... a mnie czy będziesz robił przebicie ze środka mieszkania na zewnątrz budynku (balkonu) . Jeśli tak to czy jest termoizolacja budynku . Jeśli tak to czy przypadkowo nie jest na gwarancji . Nie wspomnę już o tak prostej sprawie czy masz przygotowany obwód oddzielny pod klimatyzator wraz z zabezpieczeniem.
Czy monter ma uprawnienia SEP i czy sporządzi pomiary dla SM jeśli poproszą o nie za parę miesięcy.
Zastanów się również jakich masz sąsiadów bo sanepid może wykonać pomiar czy urządzenie zewnętrzne nie przekracza normy poziomu hałasu.
Teraz zastanów się czy warto pytać co kupić przed uzyskaniem zgody na montaż lub zgody warunkowej.
DBKlima dzięki za wskazówki o które muszę się jeszcze dopytać bo powiem Ci, że były dwie firmy ( są na rynku średnio od 5 lat) z wyceną u mnie w domu i nikt nie pytał się mnie o te rzeczy...
byłem właśnie w SM i nie widzą żadnego problemu z zainstalowaniem klimy na balkonie tylko potrzebują projekt w którym miejscu będzie jednostka zewnętrzna.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY