DBKlima napisał(a):morfus napisał(a):Mam możliwość zamontować skraplacz pod balkonem sąsiada z pietra wyżej(ochrona przed np. deszczem)... chcesz chronić agregat przed deszczem ? ... po co ?Cytat: nie chcę się wdawać w polemikę ale idąc twoim tokiem myślenia, po kilku latach nie będzie różnicy w blacharce samochodu zaparkowanego w garażu a na ulicymorfus napisał(a):[...]"czy istnieje coś takiego jak minimalna długość instalacji" od skraplacza do parownika - w moim przypadku było by to około 1.5m.
1,5 m w linii prostej czy od śrubunku do śrubunku ? Wybrałeś producenta, moc i model urządzenia ?
... przeczytaj w dokumentacji jaka jest minimalna długość instalacji przy danym urządzeniu.Cytat: około 1.5m jest od urządzenia do urządzenia, jeśli jest jakaś duża różnica w odległościach pomiędzy tzw. śrubunkami to mi wyjaśnij, dtr-ka producenta nic nie mówi o minimalnej długości rurek
morfus napisał(a):[...] czy przy pracy może zdarzyć się sytuacja że r410 nie odparuje do końca i sprężarka zostanie zalana cieczą - wiadomo czym to się może skończyć. [...]Za dużo się naczytałeś i teraz szukasz czegoś co się w praktyce przytrafiło nielicznym może raz w życiu przy montażu plecy w plecy.Cytat: zgodnie z prawem Murphy'ego " Szansa jedna na milion sprawdza się w dziewięciu na dziesięć przypadków". Myślę że wiesz o co chodzi.morfus napisał(a):[...]... możesz wybrać firmę z wielu firm autoryzowanych przez danego producenta i mam nadzieję że właśnie u nich kupisz klimatyzację wraz z montażem (bo chcesz mieć gwarancję na zamontowany klimatyzator)
Druga sprawa w związku z tym że chce mieć gwarancję na sprzęt, muszę instalację powierzyć wskazanej firmie o której nie mam zdania w sprawie jakości wykonania usługi - na co szczególnie zwrócić uwagę.
W innym wypadku masz gwarancję na klimatyzator (Firma A) i gwarancję na poprawnie wykonany montaż (Firma B).
Cytat: Zasady udzielania gwarancji znam, chodzi mi o to gdzie są kluczowe momenty montażu instalacji na które trzeba zwrócić szczególną uwagę.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY