Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Napełnienie i regulacja układu chłodniczego w tulenu chłodniczym

1 Odpowiedzi, 1994 Wyświetleń

leny

2015-10-17, 14:04:40
Nowy użytkownik
Witam

Chciałbym zapytać jak prawidłowo napełnić układ w tunelu chłodniczym do celów spożywczych.

A więc od początku :
tunel chłodniczy do celów spożywczych , który nie pracował poprawnie(zadana temp. 5*C , temp. w tunelu 13-14*C . Temp. tunelu z której agregat zbija temp. około 30*C). AGREGAT TAGS 4561ZHR(10KW przy-10*C) , zawór rozprężny te2 z wyrównaniem wewnętrznym ,dysza 06 (rozkręcony na maksa), parownik z rozdzielaczym. Temp.parowania -4,5*C w wzierniku na tłoczeniu wulkany pęcherzyków.

No więc pierwsze co mi przyszło do głowy to zawór ,jeżeli parownik z rozdzielaczem to może zawór z wyrównaniem zewnętrznym tes2 , dysza 06 , tak też zrobiłem napełniłem weszło około 20 kg R404a , zaworu rozprężnego nie regulowałem. Jest znaczna poprawa jednak jeszcze nie jest to co powinno być schodzi do +7:+8*C (powinien schodzić do 3-4*C) . Temperatura parowania -9,5*C do -10*C , temp. skraplania 36-37*C na zaworach przy sprężarce, wahania temp. w zależności pracy zaworu rozprężnego. Dlatego zwracam się do was bardziej doświadczonych w branży chłodniczej o porady czy też jakiejś sugestie . Czy może spróbować wyregulować w jakiś sposób zawór rozprężny, jeżeli tak to proszę radę w jaki sposób, ponieważ wiem ,że nie jest to takie proste. Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-17, 14:06:38 przez leny.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa