jabalu napisał(a):Witam!Dobry pomysł . W trybie ogrzewania klimatyzacja jest bardziej wydajna niż na chłodzeniu.
Chcemy z żoną zamontować w mieszkaniu klimę. Mieszkanie ok.50m2 - 2 pokoje. Zimą chcemy mieć możliwość korzystania z opcji dogrzewania nią mieszkania (jako dodatkowym źródłem ciepła).
jabalu napisał(a):1.Mitsubishi seria Premium MSZ-EF25VE2 i MSZ-EF35VE2 + MXZ-2D53VA-E2
2.LG seria Artcool MS09AWR i MS12AWR + MU3M19
Jeden i drugi producent może być choć osobiście kupił bym z tych dwóch Mitsubishi.
To co bym zmienił to jednostkę z 2,5kW na 1,8kW bo nie masz w mieszkaniu 50m2 sypialni 25 metrowej a dzięki temu przy jednoczesnym użytkowaniu układ będzie pracował wydajniej na grzaniu , a przy jednoczesnym chłodzeniu różnicy też kolosalnej nie będzie.
MSZ-EF18VE2 i MSZ-EF35VE2 + MXZ-2D53VA-E2 100%
MSZ-EF25VE2 i MSZ-EF35VE2 + MXZ-2D53VA-E2 113%
MSZ-EF18VE2 1,8/3,3
MSZ-EF25VE2 2,5/3,2
Wymiary i waga są te same dla wszystkich jednostek EF :
1,8 / 2,2 / 2,5 / 3,5 / 4,2 / 5,0 : 299x895x195
jabalu napisał(a):Mitsubishi jest droższe i ma jeden filtr enzymatyczny neutralizujący alergeny. LG ma filtr antywirusowy, filtr antyalergiczny i filtr plazmowy.Jestem alergikiem - mi osobiście wystarcza zwykły filtr który często myję pod bieżącą wodą następnie osuszam i dezynfekuję, uważam że żaden super filtr nie zastąpi konserwacji którą trzeba robić minimum 2 w roku.
Warto dołożyć i wziąć Mitsubishi czy lepiej LG które ma te trzy filtry? (o ile te filtry w praktyce robią różnicę?)
Ma ktoś doświadczenie eksploatacji tych modeli?
Pozdrawiam
Części oraz urządzenia firmy Daikin
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY