Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

A co z rokiem 2020?

21 Odpowiedzi, 21152 Wyświetleń

crocens

2016-03-02, 21:04:39
Top użytkownik
Jeżeli chodzi o R32 to w ogóle sensu w tym nie widzę, z GWP>150 i tak wypada po 2022...
R452a GWP>150 (bo ma coś koło 2100) jest w podobnej sytuacji co R32 i dała reszta, więc jako zamiennik 404ki też się nie nadaje, chyba że na te dwa lata pomiędzy 2020 a 2022...

Czyli pozostaje na dzień dzisiejszy R744, R717 i jak freegas nadmienił R290 i pochodne.
Ja do tego dorzucę HFO 1234yf o GWP=4 i zaje... kosmicznej cenie. Ale skoro juz jakiś HFO spełnia te normy to podejrzewam, że Dupoint z Honeywellem i spółką wymyślą jakieś inne syntetyki które będą miały GWP <150.
Pytanie tylko o ich cene, bo jak będzie taka kosmiczna to będą dwa wyjścia:
1. Rynek wymusi obniżkę cen takich czynników, gdyż naturalne czynniki wejdą w grę i zaczą zabierać powoli rynek
2. Naturalne czynniki (a w zasadzie instalacje na nie) zdrożeją by wypełnić lukę.

Osobiście stawiam to drugie.
Wydaje mi się, że CO2 ma potencjał, jednak biorąc pod uwagę bardzo małą grupę specjalistów jej rozwój jest ograniczony i przytłumiony, podobnie z amoniakiem, choć z nim jest ciut lepiej (osobiście nie zaliczam się do tej małej grupy Smile )

Podoba mi się pomysł synergi jaki zapodał Daka, jednak jestem pewien, że polscy inwestorzy i projektanci nie są na to gotowi. W zeszłym roku byłem na dachu, gdzie obok siebie stał chiller (praca całoroczna, stałe obciążenie), Centrala wentylacyjna z grzaniem i chłodzeniem, jakieś VRV, w piwnicy kocioł gazowy. No i kązdy sobie wypiernicza ciepło do atmosfery. I tak jest w 80% przypadków...
.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa