DBKlima napisał(a):Weź montuj klimę dla przykładu 7kW toć jest jeszcze mała ....
... ale bez lutowania przy zakrętach kolankach na 16 ciężko - lepiej chlastać docinać gietarka lucik i dalej lecisz.
Bez lutowania długo się schodzi .
Ja wiem że są majstrzy co za punkt honoru mają ułożenie instalacji 20 mb 16 w kortach bez jednego lutu ale to trwa cholernie długo. Już szybciej jest przynieść butle z reduktorem palniki lutować.
W zimę to na budynki się wchodzi i tam to tylko same lutowanie rozkładanie sztang izolacji i kabli - wielka monotonia budowlana :lol: :lol:![]()
Nie do końca się zgodzę.W instalacji chłodniczej ilość połączeń lutowanych ogranicza się do niezbędnego minimum.W ten sposób minimalizuje się ewentualne wycieki.Tam gdzie jest możliwość rurę się umiejętnie wygina.Dla mnie lutowanie jest o wiele bardziej praco i czasochłonne.Trzeba uważać aby nie wywołać pożaru,samemu się nie poparzyć
,bywa że miejsce jest trudno dostępne,butle i węże plączą się pod nogami a i pamiętać trzeba że spawamy pod osłoną azotu a to kolejna upierdliwość.Wiec jak tylko mogę to wyginam
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY