Jeżeli ktoś lubi gadżety to fajna sprawa . Dosłali mi brakującą sondę i teraz można sobie wyliczać jaką moc ma klimatyzator w danej chwili. Trzeba to traktować jako jedną z wielu metod diagnozy bo na odczytach z pomiaru można wyciągnąć wnioski czy z klimatyzatorem dzieje się coś złego lub czy działa prawidłowo. Jeżeli kogoś nie stać na sondy które tanie nie są a posiada jakiś miernik przepływu powietrza to napisałem program na smartfona z androidem który pomaga to wyliczyć. Potrzebny jest miernik przepływu powietrza i miernik temperatury ( najlepiej dwukanałowy) . Najtańszy miernik przepływu można kupić na znanym portalu aukcyjnym za około 60 pln . Mnie swego czasu taki pomiar pomógł znaleźć awarię w klimatyzatorze gdzie pomiar za pomocą samych termometrów wskazywał że wszystko jest prawidłowo a jednak klimatyzator nie schładzał pomieszczenia. Nie będę tutaj opisywał całej sytuacji ale po pomiarze prędkości przepływu i pomiarze temperatur wyliczyłem ile klimatyzator faktycznie miał mocy w danej chwili , w ten sposób zacząłem szukać usterki w odpowiednim kierunku. Anemometr który używam jest znanej firmy która sprzedaje tez smart sondy . Mój niestety jest jeszcze starszego typu i nie pokazuje wyniku na smartfonie tylko musze zmierzyć i podać wynik w telefonie. Gdyby ktoś chciał program o którym pisałem wcześniej to zapraszam oczywiście na priv. Nie będę podawał linku do ściągnięcia z mojego serwera ze względu na krypto reklamę
. Większość anemometrów podaje wynik w m/s więc podam tez wzór jak obliczyć m3/h. Chciałem tez napisać że nie zawsze od razu odpisuję na wiadomości ze względu na pracę
większość przeglądam dopiero wieczorem. Tak na marginesie dodam że choć posiadam różne nowinki techniczne które wspomagają różne pomiary i po części zanalizują za nas różnego rodzaju diagnozy to nic jednak nie zastąpi wiedzy , doświadczenia i zdrowego rozsądku . Więc jeżeli ktoś ma dobrą wiedzę to pewne rzeczy pomierzy byle termometrem i wyciągnie wnioski
.
. Większość anemometrów podaje wynik w m/s więc podam tez wzór jak obliczyć m3/h. Chciałem tez napisać że nie zawsze od razu odpisuję na wiadomości ze względu na pracę
większość przeglądam dopiero wieczorem. Tak na marginesie dodam że choć posiadam różne nowinki techniczne które wspomagają różne pomiary i po części zanalizują za nas różnego rodzaju diagnozy to nic jednak nie zastąpi wiedzy , doświadczenia i zdrowego rozsądku . Więc jeżeli ktoś ma dobrą wiedzę to pewne rzeczy pomierzy byle termometrem i wyciągnie wnioski
.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY