bxz napisał(a):Cześć,Witam
Też szukam metody pośredniej i nie bardzo wychodzi.
Mam w pracy średni anemometr i b.dobry termoanemometr i wydajność jw jest niemierzalna ;)
Pozdrawiam
Czemu niemierzalna? Bawie się swoim termoanemometrem i dosyć precyzyjnie(przynajmniem mi się tak wydaje) wskazuje mi przepływ powietrza mierzony na wylocie j. w. (eksperymentuje na czystym nowym urzadzeniu zamontowanym przeze mnie u siebie w mieszkaniu). Mierze dokładnie wielkość kratki wylotowej, uwzgledniam 90% na żaluzje poziome, pionowe, siatki. Urzadzenie w trybie serwisowym lub na maxa on/off i powiem Ci ze wychodzą parametry takie jakie fabryka założyła. Mówię tu narazie o ścienniaku. Szczerze, to nie wiem jak zabrać sie do kaset a na tych zależy mi najbardziej. Nie wiem jak skorygować pomiar żeby uwzględnić cztery wyloty których wydajnosc łączna wynosi 2000m3/h. Przy ścienniakach sprawa jest prosta: mierzysz przeplyw jeżeli nie jest zbliżony do założonego to czyscisz wymiennik. W oprogamowaniu wpisujesz założony, wpisujesz wielkosc wylotu plus kotekte części czynnej wylotu, ustawiasz max wydajność klimatyzacji, dwie sondy termohigrometry, czekasz na ustabilizowanie sie pomiaru. Jeśli wymiennik jest czysty bo tak mówi termoanemometr a wielkość założonej mocy urządzenia odbiega można zmierzyć przepływ powietrza na j. z. którą podaje producent. Jeżeli się nie zgadza to czyscisz. Dopiero jak dalej na wewnętrznej nie osiagasz prawidłowych parametrów wtedy ingerujesz w układ po podłączeniu manometru z amperomirzem widzisz co się dzieje z ukladem chlodniczym (ale kazdy to potrafi :D ) i przy okazji emitujesz czynnik w atmosferę. Chodzi mi o opracowanie metody pośredniej bez ingerencji w układ chłodniczy jaką zaklada ustawa tzn. organoleptyczną.
Testo dało nam narzedzia i wydaje mi się ze ktoś od nich powiniem służyć nam wsparciem, napewno sie im to zwróci.
Wracając do kaset jaką można założyć wartosc przeplywu z pomiaru z jednego wylotu? Producent podaje 2000m3/h.
Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY