Kiedys miałem przypadek że nowa klima kilkumiesięczna nagle nie dawała rady . To był ścienniak 10kw i niechciał się wkręcićna 100% . Wszytsko wyglądało że jest dobrze a zwłaszcza filtry . Gdy otworzyłem grilla to filtry były jak nówka. Kiedy zmierzyłem przepływ anemomertrem wiatraczkowym i przeliczyłem jaka ma wydajność to się okazało że w danej chwili miał około 5Kw .Nie miałem wtedy jeszcze sond testo żeby mi w czasie rzeczywistym podawało ale i tak dało mi to do myślenia. Myślałem że elektronika szwankuje i coś mnie tknęło żeby wyjąć filtry i zdjąć panel całkowicie żeby nie było żadnych oporów , jak się okazało filtry od góry były całkowicie zapchane czyli gdzieś połowa ich powierzchni. Nie będę opisywał jak i dlaczego się zabrudziły tylko w tym miejscu ale po wyjęciu ich i umyciu klima dostała kopa i po ponownym pomiarze wyszło że ma tyle ile fabryka dała. W pomieszczeniu było około 28 st. więc wychodziło mi praktycznie tak jak podają producenci że w pomieszczeniu 28st. Inwerter robił wszystko żeby schłodzić ale jednocześnie nie dopuszczał do stworzenia warunków niekorzystnych dla sprężarki . Gdyby poszedł na 100% to by się zalewała tak jak to miało miejsce w on/off i wtedy praktycznie od razu się widziało że coś z przepływem powietrza zazwyczaj jest nie tal a tutaj niestety już trzeba pogłówkować
. Teraz jak mam smart sondy to pokazuje w czasie rzeczywistym i jest łatwiej bo tak jak ja zanim przeliczyłem to mogło się zmieniać a tutaj widać wszystko od razu.
. Teraz jak mam smart sondy to pokazuje w czasie rzeczywistym i jest łatwiej bo tak jak ja zanim przeliczyłem to mogło się zmieniać a tutaj widać wszystko od razu.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY