Jest to sprężarka nowszego typu Denso 6 SEU 14
Układ wypłukany jest całkowicie. Sprężarka zalana przez serwisanta 80g oleju.
Na sprężarce jest oznaczenie ND-OIL8 120ccm
W każdym razie dzisiaj mam zamiar zmontować cały układ. Auto mam zostawić u mechanika na noc podłączone do azotu. Jak będzie szczelny układ, to jutro ma to zalać.
Czy układ trzeba jeszcze czyścić jakkolwiek? Wszystko było czyszczone benzyną i kompresorem.
Czyli cały układ dla Denso 6 SEU 14 ma:
500g czynnika +-20g
oraz 120ml oleju +-10ml
Więc mechanik powinien dodać 500g czynnika oraz ok 40ml oleju (80g jest już zalane)?
Teraz, czy ten olej ma być wlany bezpośrednio do sprężarki, czy łącznie z czynnikiem?
edit: znalazłem jeszcze takie wyjaśnienie na stronie Denso:
KIEDY DOLAĆ OLEJU:
Nigdy nie należy dolewać oleju bezpośrednio do sprężarki. Jeżeli jest to możliwe, należy zawsze dolewać olej do skraplacza, osuszacza lub drugiego obiegu parownika.
W serwisówce jest tak:
![[Obrazek: Clipboard01_1400050.jpg]](http://static.elektroda.pl/attach/Clipboard01_1400050.jpg)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-08-19, 10:19:31 przez kqba.)
Układ wypłukany jest całkowicie. Sprężarka zalana przez serwisanta 80g oleju.
Na sprężarce jest oznaczenie ND-OIL8 120ccm
W każdym razie dzisiaj mam zamiar zmontować cały układ. Auto mam zostawić u mechanika na noc podłączone do azotu. Jak będzie szczelny układ, to jutro ma to zalać.
Czy układ trzeba jeszcze czyścić jakkolwiek? Wszystko było czyszczone benzyną i kompresorem.
Czyli cały układ dla Denso 6 SEU 14 ma:
500g czynnika +-20g
oraz 120ml oleju +-10ml
Więc mechanik powinien dodać 500g czynnika oraz ok 40ml oleju (80g jest już zalane)?
Teraz, czy ten olej ma być wlany bezpośrednio do sprężarki, czy łącznie z czynnikiem?
edit: znalazłem jeszcze takie wyjaśnienie na stronie Denso:
KIEDY DOLAĆ OLEJU:
Nigdy nie należy dolewać oleju bezpośrednio do sprężarki. Jeżeli jest to możliwe, należy zawsze dolewać olej do skraplacza, osuszacza lub drugiego obiegu parownika.
W serwisówce jest tak:
![[Obrazek: Clipboard01_1400050.jpg]](http://static.elektroda.pl/attach/Clipboard01_1400050.jpg)
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY