Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Tani klimatyzator absorpcyjny H2O/NaCl

11 Odpowiedzi, 9508 Wyświetleń

Bulbulator

2016-12-14, 21:56:35
Nowy użytkownik
Niekoniecznie, chodzi mi głównie o to, żeby powietrze po przejściu przez absorber było na tyle suche, żeby chłodzenie ewaporacyjne było dostatecznie wydajne. Takie rozwiązanie jest konieczne, jeśli podczas upału powietrze na dworze jest nasycone parą. Oczywiście podczas destylacji zużytego roztworu będzie powstawać para, którą mogę skierować do skraplacza oddającego ciepło na dwór, a po skropleniu i schłodzeniu (za pomocą skraplacza) do parownika, ale głównym celem jest osuszanie powietrza przed chłodzeniem ewaporacyjnym. Tylko, że muszę w tym celu wiedzieć, przy jakiej minimalnej wilgotności ten układ powinien działać (i najlepiej zrobić w tym celu sterownik automatyczny). Pewnie wielu z nas robiło kiedyś doświadczenie z krystalizacją NaCl - wprawdzie jest ona higroskopijna, ale przy suchym powietrzu parowanie przewyższa absorpcję. Nie wiem, czy nie powinienem użyć bardziej higroskopijnej soli, np. bromku litu, ale chlorek sodu jest tańszy i łatwiej dostępny.
Zapomniałem napisać, jak planuję wprawiać powietrze w ruch: za pomocą dwóch wentylatorów np. wyciągowych, o mocy kilkadziesiąt W każdy. Jeden będzie zasysał świeże powietrze ze dworu, a drugi odprowadzał zużyte. Chciałem zastosować obieg otwarty, żebym mógł chłodzić ewaporacyjnie powietrze opuszczające pomieszczenie, kierując je następnie do rekuperatora. Takie rozwiązanie byłoby dobre dla "średniej" wilgotności: nie musiałbym jej nadmiernie zwiększać w powietrzu wprowadzanym do pokoju, ale włączanie energochłonnej grzałki w układzie absorpcyjnym też nie byłoby wtedy konieczne.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-12-14, 22:03:42 przez Bulbulator.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa