Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Montaż kliamtyzatora split, multi, VRF a ciśnieniowa próba szczelności

13 Odpowiedzi, 10710 Wyświetleń

colvic

2017-02-23, 18:51:35
Nowy użytkownik
Stosuję oczywiście zgodnie ze sztuką próżnia azot i znowu próżnia. Miałem jednak parę razy niespodzianki spowodowane uszkodzonym lub fabrycznie za głęboko wkręconym wentylkiem w zaworze. Tego na kursach nie uczą. Ostatnio miałem taką przygodę próżnia wyszła prawidłowo azot również. Kolejną próżnię po spuszczeniu azotu robiłem następnego dnia niestety w ferworze walki wykrzywił się wentylek odkryłem to dopiero po wpuszczeniu czynnika. Manometry się nie poruszyły. Po ściągnięciu zegarów gaz nie wyleciał bo wentylek był wykrzywiony. Udało mi się go wyprostować i po podpięciu manometrów wyszedł kolejny problem ciśnienie spoczynkowe o ile dobrze pamiętam było około 12 barów. Za radą kolegów wycofałem czynnik do agregatu. Kolejna próżnia i po wpuszczeniu czynnika z agregatu nadal ciśnienie spoczynkowe znacznie ponad normę. Wychodzi mi, że zostały resztki azotu. Parametry w czasie pracy są w normie. Tymczasem urządzenie tylko grzeje prawidłowo bo zima. Proszę tylko o radę co tak naprawdę powinienem zrobić w takim przypadku. Z teorii wychodzi mi, że powinienem odpompować czynnik stacją odzysku i napełnić nowym czynnikiem. Zbesztany czynnik oddać. A co z olejem. Nigdy wcześniej niczego nie odpompowywałem. Starałem się tego unikać.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa