Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

pompa ciepła daikin

21 Odpowiedzi, 17922 Wyświetleń

manitou

2017-01-12, 15:07:41
Użytkownik
Ech tyle ludzi piszą o tym ogrzewaniu a przecież wszystko się sprowadza do ceny nośnika energii za kWh i zapotrzebowania na ciepło przy danej temp. zew. I te wszystkie "ogrzeje, nie ogrzeje, da radę, nie da rady" a zwłaszcza pytania w stylu: " ile zapłacę za grzanie pompą przy pow 120m2" rozbrajają mnie. Przy obecnych urządzeniach możesz spokojnie założyć COP na poziomie ok 3 czyli w g11 masz 0,58 gr/3 = 0,19 gr za 1 kWh ciepła. Przy gazie na kondensacie masz 20-24 gr za 1 kWh ciepła. Tylko urządzenie grzewcze prostsze. "tykająca bomba"? bez przesady... Ostatnio wymieniałem u babci kocioł gazowy spawany w latach 70: działa przez 40 lat i nie wybuchł. A nie miał żadnych zabezpieczeń. Jeżeli gaz dostępny to ja bym z niego korzystał do CWU, gotowania i CO ale jeśli podłączenie ma być trudne i drogie- to nie. Te grzałki w pompach ciepła są demonizowane-przecież działają kilka dni w roku-w bilansie rocznym są w zasadzie niezauważalne no ale jak ludzie słyszą że grzałki mają po 6-9 kW to się boją. Ja nie mialem wyboru-grzeję 75m2 multi Sinclaira z EEV o mocy nom ok 9kW i jak były teraz te morzy po -20 to działał dalej, utrzymywał zadane +8 stopni bo byłem na wyjeździe a jak wróciłem i było -15 to podniósł do 20 bez problemu. Powodzenia przy wyborze.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa