Ech tyle ludzi piszą o tym ogrzewaniu a przecież wszystko się sprowadza do ceny nośnika energii za kWh i zapotrzebowania na ciepło przy danej temp. zew. I te wszystkie "ogrzeje, nie ogrzeje, da radę, nie da rady" a zwłaszcza pytania w stylu: " ile zapłacę za grzanie pompą przy pow 120m2" rozbrajają mnie. Przy obecnych urządzeniach możesz spokojnie założyć COP na poziomie ok 3 czyli w g11 masz 0,58 gr/3 = 0,19 gr za 1 kWh ciepła. Przy gazie na kondensacie masz 20-24 gr za 1 kWh ciepła. Tylko urządzenie grzewcze prostsze. "tykająca bomba"? bez przesady... Ostatnio wymieniałem u babci kocioł gazowy spawany w latach 70: działa przez 40 lat i nie wybuchł. A nie miał żadnych zabezpieczeń. Jeżeli gaz dostępny to ja bym z niego korzystał do CWU, gotowania i CO ale jeśli podłączenie ma być trudne i drogie- to nie. Te grzałki w pompach ciepła są demonizowane-przecież działają kilka dni w roku-w bilansie rocznym są w zasadzie niezauważalne no ale jak ludzie słyszą że grzałki mają po 6-9 kW to się boją. Ja nie mialem wyboru-grzeję 75m2 multi Sinclaira z EEV o mocy nom ok 9kW i jak były teraz te morzy po -20 to działał dalej, utrzymywał zadane +8 stopni bo byłem na wyjeździe a jak wróciłem i było -15 to podniósł do 20 bez problemu. Powodzenia przy wyborze.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
pompa ciepła daikin
21 Odpowiedzi, 17922 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY