Osobiście mogę polecić zestaw falownik + przetwornik ciśnienia. Przy niedużej mocy wentylatorów zmieścisz się kwotowo w 1000zł. Większość falowników ma już możliwość regulacji PID co pozwala precyzyjnie utrzymywać zadane ciśnienie. Zimą wiatraki stoją lub kręcą się symbolicznie a latem tyle ile potrzeba. Zużycie prądu wentylatorów rośnie w kwadracie prędkości, więc jeśli to układ który dużo pracuje to oszczędności na prądzie są wymierne. Inwestycja w falownik zwraca się wtedy szybko. A na lato duży skraplacz oszczędza zarówno prąd na wentylatorach jak i na sprężarce(niższe skraplanie w upały).
Jeśli chodzi o zawór KVR + NRD to może ktoś podzieli się dokładniej doświadczeniem?
http://www.hapka.pl/pliki/Katalogi/kvr_05.pdf
Z tego co widzę w dokumentacji to przy montażu za skraplaczem KVR przydławia układ w oczekiwaniu na wzrost ciśnienia w skraplaczu do nastawionej imbusem wartości. NRD otworzy się w pełni gdy spadek ciśnienia na KVR przekroczy 3bar podając gorący gaz do zbiornika. Na ile mi to pomoże przy mocno przechładzanym skraplaczu? Jeśli przydławiam ciecz za skraplaczem to mam wtedy słabo zasilany nią zawór rozprężny i tendencję do spompowania na ssaniu(a przecież i tak mam już z tym problem przy przechłodzonym skraplaniu). Będę wdzięczny za wyjaśnienia od praktyków.
Jeśli chodzi o zawór KVR + NRD to może ktoś podzieli się dokładniej doświadczeniem?
http://www.hapka.pl/pliki/Katalogi/kvr_05.pdf
Z tego co widzę w dokumentacji to przy montażu za skraplaczem KVR przydławia układ w oczekiwaniu na wzrost ciśnienia w skraplaczu do nastawionej imbusem wartości. NRD otworzy się w pełni gdy spadek ciśnienia na KVR przekroczy 3bar podając gorący gaz do zbiornika. Na ile mi to pomoże przy mocno przechładzanym skraplaczu? Jeśli przydławiam ciecz za skraplaczem to mam wtedy słabo zasilany nią zawór rozprężny i tendencję do spompowania na ssaniu(a przecież i tak mam już z tym problem przy przechłodzonym skraplaniu). Będę wdzięczny za wyjaśnienia od praktyków.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY