Z ciekawostek dodam, że moja Altherma 11kW z 2009 roku przy wykryciu stabilnych parametrów i sporego obciążenia na małym przepływie po jakimś czasie bez ingerencji samoczynnie przetaktowała moc na 14 kW.
Stało się to dopiero po zmianie układu z otwartego na zamknięty.
Układ otwarty powodował kawitację na pompie obiegowej w Althermie i ciągłe zapowietrzanie. Działała niby prawidłowo ale zapowietrzanie było stresujące. Jak pisałem mam starą instalację karoryfery i rury stalowe 2 cale. W układzie pozostał sprawny piec miałowiec na wszelki wypadek. Odpalam go czasem na 2 godzinki pod kontrolą (układ zamknięty) w największe mrozy aby pozbyć się odpadów drewna. Oczywiście mam dwa zaworki bezpieczeństwa.
Stało się to dopiero po zmianie układu z otwartego na zamknięty.
Układ otwarty powodował kawitację na pompie obiegowej w Althermie i ciągłe zapowietrzanie. Działała niby prawidłowo ale zapowietrzanie było stresujące. Jak pisałem mam starą instalację karoryfery i rury stalowe 2 cale. W układzie pozostał sprawny piec miałowiec na wszelki wypadek. Odpalam go czasem na 2 godzinki pod kontrolą (układ zamknięty) w największe mrozy aby pozbyć się odpadów drewna. Oczywiście mam dwa zaworki bezpieczeństwa.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY