gadget napisał(a):Zwykłe blaszaki nieco przewymiarowane w efekcie w domu średnio 21 do 22 stopnie. Mamy wachania w związku z strefami taniego prądu wówczas ciągniemy ciepło zgromadzone w buforach. Niestety za mało jeszcze ich mam. Gdybym grzał na okrągło wystarczyła by temperatura jakieś 40 do 45 stopni i nie musiał bym wspomagać się klimą. Wszystko notuję. Zeszły rok łącznie z CWU i całorocznym ogrzewaniem łazienki wyszło mi około 10 000 kwh. Po zmianie dostawcy wraz z przesyłem w 2 taryfie prąd mam po 25 gr. brutto. Jak widać za rok zapłaciłem 2500 zł. Mniej więcej tyle lub więcej płaciłem za miał do pieca plus kominiarz, robota, brud i smród.colvic napisał(a):Ogrzewam spory dom Althermą i jestem zadowolony. Obawiam się, że źle zaprogramowałeś pompę. W mrozy -15 podbijanie samą pompą do temperatury 50 i więcej jest bezcelowe. Nie tylko Cop spada ale i czas uzyskania temperatury jest tragiczny. U mnie ustawiam maks 47 stopni. Mam zwykłe kaloryfery i grzeję wyłącznie w taniej taryfie. Mam 2000l bufory ciepła. Napisz nieco o instalacji jakie ogrzewanie moc pompy itp coś poradzimy. Ja na przykład od lat dogrzewam dom klimą. Takie rozwiązanie będzie tańsze w eksploatacji od kominka czyste i w lecie mamy klimę.
Kaloryferami??? Ile żeberek na metr kwadratowy? Jaki rejon polski? Jaką temperaturę masz w pomieszczeniach? Jesteś zadowolony? Masz małe dzieci?
Mam nieźle zamotany układ ale nadal nad nim pracuję. To moja pierwsza pompa i pobawić chciałem się u siebie a nie u klientów. Przypomnę że oprócz Althermy mam jeszcze klimkę 6 kW.
W tym roku dołożyłem jeszcze jedną małą klimę 3,5kW. W jednym pokoju za szybko się wychładzało i córcia marudziła że jej zimno momentami spadało jej do 19 stopni. Tą jedną klimę będziemy uruchamiać okresowo jak trzeba w drogiej taryfie. Klima była tańsza niż baniaki i szybciej się montuje. Jest jeszcze kwestja mocy szczytowej której nigdy za wiele w największe mrozy.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY