Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzator jako ogrzewanie kontra piec na propan z butli 11 lub 33kg

12 Odpowiedzi, 7661 Wyświetleń

irroda

2017-02-26, 13:29:29
Zaawansowany użytkownik
Nie jestem zwolennikiem rekuperacji, znam zalety odzysku ciepła, ale jak rozbieram układy rekuperacyjno-wentylacyjne i oglądam wnętrzności, a konkretnie ich czystość, to nigdy w swoim domu rekuperacji nie zamontuje i wole zapłacić za grawitację - moim zdaniem oczywiście.
Bolas - oczywiście, że grzeję propanem, mieszanka P-B ma za słabe odparowanie.
Po tygodniu eksploatacji stwierdzam, że do ogrzania lokalu 60 m2, temp. dzień 20, noc 18, w budynku wielorodzinnym zużyłem butlę propanu 11 kg, koszt 45 zł, więc koszty małe, ale raz na tydzień butle trzeba wymienić. Ciekawe o ile wzrośnie zużycie, jak przymrozi do -10. W analogicznym lokalu o powierzchni 20 m2, ogrzewanie klimatyzatorem fujitsu kosztowało przy utrzymywaniu tych samych temperatur przez ostatni miesiąc 120 kwh. Więc koszty porównywalne, porównam jeszcze jak temperatura spadnie do -10. Minusy grzania gazem to wymiana butli, ale raz na tydzień do przeżycia, dodam że lokal obok grzeje się gazem za pomocą kotła kondensacyjnego i zużywa tyle samo gazu, mój kocioł zwykły turbo z zamkniętą komorą spalania, więc kondensat na takich małych powierzchniach nie daje oszczędności i nie warto przepłacać, 1800 a 3800 robi różnicę w zakupie kotła. Minus grzania klimatyzacją - niska wilgotność w pomieszczeniu. Poczekamy na mrozy, może jeszcze będą i zobaczymy jak sprawa wygląda. Mam jeszcze pytanie, czy waszym zdaniem przy instalacji klimatyzacji 7 m jest sens uzupełnić czynnika z 100 g, czy to bez sensu ?. Pomiary trwają cały czas.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa