Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nietypowe - Split w ruchu, klimatyzacja w pojeździe

12 Odpowiedzi, 7182 Wyświetleń

colvic

2017-04-01, 19:44:32
Nowy użytkownik
Widziałem taką klimę na kamperze. Nie kombinuj daj zwykłego splita jak padnie będzie mniejsza strata. Koniecznie montuj z tyłu pojazdu. Koniecznie zabudowana w solidnej ramie okratowanej siatką. Podstawa klimatyzatora może się wyłamać więc dodatkowo przymocował bym klimę z góry lub z boku. Oczywiście na amortyzatorach do klimatyzacji. Wiozłem agregat zewnętrzny o wadze 100 kg przykręcony na sztywno podstawą do przyczepy przez kilkaset kilometrów i podstawa się wypracowała mimo dodatkowego opasania maszyny. podstawa stała się jakaś miękka. Rury albo samochodowe albo standardowe ale dla anty wibracji zalecam zrobić spiralę i jakoś przymocować przed agregatem aby się nie złamały. Zasilanie z 12V wyłącznie w trakcie jazdy jak dołożysz dodatkowy alternator. Zapomnij o akumulatorach mam klienta który zainwestował kilkanaście tysięcy w system akumulatorowy z przetwornicą do zasilania obwoźnego sklepu masarniczego. Mimo że agregaty są mniejszej mocy niż standardowa klima akumulatory nie dają rady mimo potężnej pojemności. W rezultacie używa jedną lodówkę z dwóch i starcza na 4 godziny. Tak więc na kempingach podpinaj się do sieci (pamiętaj na świecie mają inne wtyczki kup przejściówki). Na dziko pozostaje tylko agregat. Popytaj jeszcze na forum dla kamperów. I pochwal się co wymyśliłeś i jak to wyszło. I taka mała przestroga. Pływałem kiedyś jachtem z rodzinką po Adriatyku przycumowaliśmy w uroczej zatoczce stało tam kilka jachtów. Cisza spokój piękny widok i tu nagle z jachtu obok Niemiec wyciąga agregat prądotwórczy aby klima działała. Zastanawiałem się czy nie utopić mu tego agregatu.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-04-01, 19:45:30 przez colvic.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa