DamianC902 napisał(a):@Klima_T
Skoro używałeś zarówno deluxe jak i u-crown to zapytam. Jakie są różnice pomiędzy nimi w funkcjonalności/filtracji itp.? Specyfikacja specyfikacją, ale nie ma to jak opinia użytkownika.
Tylko nie mów mi o tych wibracjach, bo widać, ze trafiłeś po prostu wadliwy egzemplarz.
Wibracje jednostki zewnętrznej, w wewnętrznej coś ocierało. Wada ewidentna pod reklamację.
Natomiast buczenie silniczka poziomej żaluzji to ten typ tak ma.
Różnice.
W filtracji nie zauważam. W obu są jonizatory, filtr powietrza łatwiej wyjąć i czyścić w Gree, ten ma też miejsca na dodatkowe wkłady dorzucające do przelatującego powietrza swoje przysłowiowe 3 grosze.
W zestawie startowym ja dostałem chyba filtr węglowy i z vit C, ale jest tego jeszcze kilka.
Funkcjonalność.
Pilot, bo to podstawowe narzędzie.
Gree jest na WiFi, możesz sterować bez celowania lub z innego pomieszczenia. LG tylko podczerwień.
Gree ma podświetlany ekran - ważne w sypialni. W LG brak. Spróbuj w nocy sprawdzić jaką temp masz ustawioną lub zrobić coś bardziej skomplikowanego w rodzaju ustawienia timera.
Gree ma tryb I Feel, choć w przypadku grzania działa dziwnie, w chłodzeniu jeszcze nie testowałem.
LG regulacja temperatury co 1 st, U-Crown precyzyjniejsza bo co 0.5 st.
Jednostka wewnętrzna.
Kwestia gustu, ale mi Gree bardziej się podoba. Obudowa mniejsza, smuklejsza i jak jest zamknięta stanowi jedną całość, tak ze trudno zauważyć gdzie ma ruchomy element. W LG trudno tego nie zauważyć.
Obie jednostki mają biały czytelny wyświetlacz, który można wyłączyć (noc).
W U-Crown można podejrzeć jaka jest temperatura na zewnątrz, w LG można sprawdzić chwilowy pobór mocy.
U-Crown 4 tryby pracy nocnej, w tym jeden w pełni programowany. LG jeden tryb ustawiony na sztywno i tylko wtedy schodzi do 19 dB.
Wentylator: tylko 3 biegi LG, U-Crown 7 biegów zdecydowanie na +, bo można wygodniej dostosować siłę nawiewu do potrzeb.
Grzanie, w tym trybie U-Crown na 1 biegu jest trochę cichszy od LG. Silniczki żaluzji są niesłyszalne.
Gree szybko wchodzi na obroty i szybko ogrzewa pomieszczenie. W tym trybie nie schodzi poniżej 700W.
LG schodził niżej, do 400W i można powiedzieć że pod tym względem jest na + w stosunku do Gree.
Defrost - W LG to prymitywny mechanizm, włącza się co określony czas i określony czas działa. W efekcie co jakiś czas spływa po ścianie lodowate powietrze.
U-Crown robi to inteligentniej, jak jest duża wilgotność to robi defrosta częściej, a jak nie to rzadziej. I robi to krócej niż w LG. W związku z tym nie spotkałem się z tak bezczelnym spływem zimna jak w LG

Wpływa to też na mniejszy pobór prądu.
Chłodzenie. Tu są różnice kolosalne.
U-Crown na 1 biegu jest niesamowicie cichy. 19 dB robi swoje. W sumie można powiedzieć że na 1 biegu jest niesłyszalny.
Pełna modulacja poboru mocy. W LG minimum to 400W i niżej nie zejdzie.
U-Crown nie zauważyłem dolnej granicy. Można powiedzieć że to jest kultura pracy.
Jak nie ma potrzeby rozkręcać się to leci na 200W-150-80-50 W - nadal minimalnie, ale ziębi.
Dzięki temu nie ma efektu pływania temperatury, zimno-ciepło-zimno. Prądu też mniej pobierze, bo zwykle podczas startu sprężarki zanim parametry się ustabilizują, pobór prądu pikuje przez kilka minut na 1000-1200W.
Jednostka zewnętrzna.
U-Crown jest większa niż LG, ale ma to też swoje plusy jak większa powierzchnia wymiany powietrza.
Wibracje w LG to norma, musi mieć gumowe podkładki, ale u mnie po 4 miesiącach wibracje były tak silne że fabryczne podkładki nic nie dawały.
Grzałka krateru w LG działa non-stop, zima, lato przez co 24/dobę pobiera minimum 40W. W Gree dopiero poniżej 2 st zaczyna działać grzałka. Nie muszę pisać jak ma to wpływ na pobór prądu.
Gree ma maksymalnych obrotach jest trochę głośniejsza - agregat daje wyższy dźwięk, natomiast maksymalne obroty są między innymi skorelowane z szybkością pracy wentylatora wewnętrznej, w przypadku wrażliwych sąsiadów można starać się unikać włączania wewnętrznej na full power.
Przy grzaniu problem mały, bo i tak zwykle okna pozamykane, a przy chłodzeniu problem jeszcze mniejszy bo ze względu na pełną modulację mocy U-Crown rzadko będzie wchodził na wysoki bieg.
Obie jednostki do 1000W są dosyć ciche, ale przy 400W LG jeszcze głośny, a Gree już ledwo słyszalny.
Przy 200W trzeba położyć rękę żeby poczuć że jeszcze działa, bo już go nie słychać, nie mówiąc już o pracy przy niższym poborze.
No i to chyba tyle, choć nie wykluczam że o czymś zapominałem.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY