Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zmienna wydajność klimatyzacji po napełnieniu - Astra F 99r.

17 Odpowiedzi, 9433 Wyświetleń

jogus48

2017-08-04, 15:37:33
Nowy użytkownik
Witajcie, chciałbym się zapytać o jedną rzecz. Mam mały problem, temperatura z kratek raz jest naprawdę niska, a czasami wyższa. Z termometru własnej roboty czasami najniższa temeperatura to jakieś 6 stopni, a czasaem jest problem i układ musi długo podziałać aby temperatura zeszła poniżej 10 stopni, jest to odczuwalne przykładając rękę.

Klimatyzację dołożyłem sam do auta parę lat temu. Uszczelniłem sam sprężarkę. Napełniłem układ 4 lata temu, wymieniłem też jeden z presostatów, gdyż na wtyczce była nieszczelność. Niestety kupiłem zamiennik i po roku urwał się z niego jeden pin.

Po pół roku od napełnienia pojawiły się zielone plamy pod sprężarką. Mimo to, układ działał. Po jakimś czasie plamy już się nie pojawiały. Minęły 4 lata, postanowiłem wymienić presostat z urwanym pinem na Hellę, która dobrze się sprawuje w tym modelu. Niestety zaworek pod presostatem był nie do końca szczelny i podczas wymiany było dosyć głośne PSSS. Postanowiłem odciągnąć czynnik i napełnić układ na nowo.

4 lata temu nabiłem 900g wg katalogu, w wyniku ucieczki czynnika przy wymianie czujnika odessałem 745g. Czyli jak na Astrę F, Harissona V5 można powiedzieć, że to dobry wynik. Liczę, że mogło mi uciec z +-80g.

Mając na uwadze wątpliwą szczelność kompresora, nabiłem 850g. Ciśnienia: LP ~3,2bar, HP ~10bar. HP trochę za niskie, ale mimo to uważam że temperatura z nawiewów jest zadowalająca.

Chciałbym się spytać, czy problem z różną temperaturą z kratek (czasami niska, czasami koło 10-11 stopni) może wywoływać zawór dławiący w sprężarce, zawór rozprężny czy niska wydajność sprężarki? Czy może też te ciśnienia spowodowane z uszkodzeniem którychś z tych zaworów?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa