Od początku mam nową maszynę kupiłem czynnik r134a z legalnego źródła i tak pierwsze myślę troche zatankuje - przewody pod butle próżnia - odkręcam zawór na butli obracam do góry dnem i daje ładowanie 2kg ok poszło - zakręcam zawór odzysk z przewodów i już mam 3kg jak z przewodów 1kg?? Ok myśle niech będzie biore auto trafic 1.9dci nowy osuszacz próżnia 30min troche oleju i 750g czynnika odpalam i w momencie załaczenia sprężarki hp chwilowo podrosło do 8bar i spadło do 5 i tak trzyma kompresor cały czas pracuję myśle dołoże czynnika i skończyło się na 1.3kg i wszystko zaczeło pracować poprawnie ale 2x wiecej czynnika ?? myślę oddesam wszystko i jeszcze raz załaduje odessałem już tylko 1.05kg co się stało z 0.25kg? Już myśle waga trachnięta ale nie sprawdziłem ja dokładając różne rzeczy zwarzone w sklepie. No dobra myśle że załaduje jeszcze raz dałem 750g i klima znowu nie żyła odsysam spowrotem i już tylko 675g ale zaóważyłem ze całkowice zamarz osuszacz i po odessaniu jak dałem próżnie to długo ją robiło bo jak by w osuszaczu odparowywał jeszcze czynnik było słychać bulgotanie jak ustało to już próżnie miałem stabilną sprawdziłem szczelność wszystko ok wiec znowu próżnia i ładowanie 750g i klima nie żyje przy pierwszym starcie kompresora ciśnienie hp wzrasta na chwile do 8-9barow i opada do 5 i tak zostaje w momencie tego chwilowego wzrostu ewidentnie zawiewa chłodnym. O co chodzi? Nie chce znowu ładować ponad 1kg czynnika żeby zaczeła działać bo tak raczej być nie powinno.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Normalnie czary :) Trafic 1.9DCI
18 Odpowiedzi, 11952 Wyświetleń| Wiadomości w tym wątku |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY