Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Nieładny zapach z klimatyzatora typu split Toshiba Daisekai

16 Odpowiedzi, 12896 Wyświetleń

Królik

2018-06-04, 08:00:06
Nowy użytkownik
Kolego JGX, spokojnie, nie irytuj się, ja nikogo nie obrażałem tu, opisałem tylko problem.

Nie jestem specjalistą od klimatyzacji, więc wolę się najpierw dowiedzieć teoretycznie od specjalistów zanim cokolwiek będę robił, bo nie mam ochoty nic zepsuć. Po to chyba to forum jest? Mam solidne wyższe wykształcenie techniczne ale w innej dziedzinie - co nieco sprzętów w życiu już rozbierałem / naprawiałem / projektowałem i wiem, że nie należy się za to brać bez przygotowania ani na chybił trafił. Jeśli będzie zbyt trudne / ryzykowne , wezmę też po prostu inną firmę, ale nie chcę dać się zrobić w balona jak z tym psikaniem za 200zł. Sorry, wyczyścić filtry przeciwkurzowe i popryskać rectorsealem to ja mogę sobie sam. Chciałbym jednak dojść do przyczyny problemu, a nie tylko "leczyć objawowo".

Wracając do problemu zapachu z klimatyzatora:

Cytat:Idź do marketu kup poziomice za 3 dychy przyłóż i już ci się teoria w praktykę zamieni - ma być prosto

Dobry pomysł, mr obvious. Poziomicą wyobraź sobie, że sprawdziłem i wszystkie jednostki są w porządku - wiszą poziomo.

Cytat:następnie wypij do końca mineralną co masz w kuchni nalej wody i lej po lamelkach (na otwartej pokrywie oczywiście) wcześniej rozłącz rurkę odprowadzającą skropliny podstaw miskę i i będzie widział czy masz jakiś problem z odpływem.

Jak się dostać do tej rurki? Myk polega na tym, że rurka jest *za* obudową klimatyzatora. Tak zrobili, że nic z boku nie wystaje. Wszystkie przewody idą wprost ze ściany za obudową klimatyzatora, w dolnej części.
Odhaczyć klimatyzator na dole od płyty instalacyjnej naciskając na miejsca oznaczone "PUSH", a następnie odchylić klimatyzator od ściany na dole i będzie dostęp do tej rurki? Czy można coś w ten sposób uszkodzić?

Wczoraj sprawdziłem, że odpływ jest drożny w tym sensie, że można dość szybko nalać po lamelkach 2 butelki wody i słychać jak spływa i nie przelewa się. Płukanie wodą jednak pomogło na bardzo krótko (albo w ogóle nie pomogło) - dzisiaj nieprzyjemny zapach dalej jest.

Tak na marginesie - ta jednostka jest wyposażona w filtr plazmowy. Gdzie można lać wodę / pryskać rectorseal coil disinfectant, a gdzie nie wolno? Po prawej stronie jest elektronika, wolałbym jej nie zalać Wink Filtr plazmowy i wysokie napięcie też mi nie bardzo jakoś pasuje do moczenia czegokolwiek.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-04, 08:39:13 przez Królik.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa