Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator-pompa ciepła, potrzebna pomoc instalatora.

22 Odpowiedzi, 11863 Wyświetleń

bxz

2018-06-29, 12:02:45
Zaawansowany użytkownik
Patryks83 napisał(a):No niby się nie opłaca na jedną klimę, ale adaptuję piwnicę pod mieszkanie i tam za rok też będę montował klimę, po za tym w aucie muszę naprawić nieszczelność i nabić z czasem, więc sprzęt się zawsze przyda, leży jeść nie woła.
Szukałem też rodaka ze sprzętem który by mi to zrobił, ale mieszkam w nie dużej miejscowości (3000 miesz) i w okolicy też nie znalazłem. Norkom już nie dam zarobić, miałem starą klimatyzację , była już jak kupiłem dom, używałem przez 3 lata i przestała grzać. Więc wtedy nieświadomy, niedokształcony myślałem że się zużył czynnik i trzeba go wymienić. Wezwałem profesjonalną firmę, przyszedł łoś i nabił. Klima chodziła 2 tygodnie i znów przestała, a faktura na 2000NOK, przyszła. Łoś nie sprawdził szczelności, a jak wiemy czynnik się nie zużywa tylko spier...a w atmosferę... Dobrze o tym wiedział. To kto tu świadomie poszerza dziurę ozonową? Powinien mnie poinformować że klima ma na pewno nieszczelności i się nie opłaca naprawiać bo jest stara. Sam znalazłem dwie nieszczelności i cieknący olej z kompresora. Zdemontowałem ją i wywiozłem na wysypisko śmieci. Nową przywiozę z PL za dwa tygodnie.
I tak kupię sprzęt do próżni, mógłbym to podłączyć i na pałę zrobić próżnię przez 30 min , ale chcę to zrobić porządnie i dlatego Was proszę o pomoc.
Hej,
2k NOK bez tragedii jest, ale brak sprawdzenia szczelnosci przed napelnieniem to patologia
Pompe wez 2 stopniowa value z elektrozaworem i wakuometrem 700PLN
Kielicharke wez z sprzeglem, nie przekrecisz kielichow 200 PLN
Dobra obcinarke i gratownik 150 PLN
Zegary, przejsciowki 500 PLN
Rury musisz brac 25m, policz dokladnie wszystko i zastanow sie jeszcze
Jak przeanalizujesz ceny zakupu, brak gwarancji, brak mozliwosci zakupu czesc... ja odpuscilem
Gazu legalnie w PL nie kupisz (134A do samochodu czy R410/R32 jak nie uda sie montaz, pasuje miec) a na granicy jak znajda klime czy gaz klopociki
Chcesz kupic narzedzia i cos dlubac samemu - rozumiem, tylko kary za brak FGAZow sa bardzo wysokie a zaczniesz robic sasiadom, zeby sie zwrocily narzedzia... znajdzie sie zyczliwy, sam wiesz jak jest Smile
Klimy, elektryki i hydrauliki w NO nie robi sie samemu IMO
Znajdz kumatego instalatora, 5lat gwarancji, policz pompe na 10 lat i tyle to kosztuje
Pozdrawiam
NO
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa