Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator-pompa ciepła, potrzebna pomoc instalatora.

22 Odpowiedzi, 11817 Wyświetleń

Patryks83

2018-06-29, 17:17:54
Nowy użytkownik
Cytat:Hej,
2k NOK bez tragedii jest, ale brak sprawdzenia szczelnosci przed napelnieniem to patologia
Pompe wez 2 stopniowa value z elektrozaworem i wakuometrem 700PLN
Kielicharke wez z sprzeglem, nie przekrecisz kielichow 200 PLN
Dobra obcinarke i gratownik 150 PLN
Zegary, przejsciowki 500 PLN
Rury musisz brac 25m, policz dokladnie wszystko i zastanow sie jeszcze
Jak przeanalizujesz ceny zakupu, brak gwarancji, brak mozliwosci zakupu czesc... ja odpuscilem
Gazu legalnie w PL nie kupisz (134A do samochodu czy R410/R32 jak nie uda sie montaz, pasuje miec) a na granicy jak znajda klime czy gaz klopociki
Chcesz kupic narzedzia i cos dlubac samemu - rozumiem, tylko kary za brak FGAZow sa bardzo wysokie a zaczniesz robic sasiadom, zeby sie zwrocily narzedzia... znajdzie sie zyczliwy, sam wiesz jak jest Smile
Klimy, elektryki i hydrauliki w NO nie robi sie samemu IMO
Znajdz kumatego instalatora, 5lat gwarancji, policz pompe na 10 lat i tyle to kosztuje
Pozdrawiam

Co do gwarancji masz rację. To jest moje ryzyko... Nie masz racji co do przewozu klimatyzatora przez granicę, dzwoniłem do Toll-a i pytałem. Elektrykę robiłem sam całą w domu łącznie z nową skrzynką a mam tylko papiery z PL, brałem elektryka Norweskiego do kontroli który sprawdził i wystawił papiery że jest wszystko ok z normą NEK400. Mam trzy komplety różnych kielicharek, gratowników itd, bo zarabiam między innymi rurki hamulcowe, typu lejek też... Kielichowanie miedzi nie jest dla mnie nowością. Do moich potrzeb wystarczy pompa 1 stopniowa 350zł, manometry z wężami 300zł, nowa klima jest już nabita czynnikiem. A auto mam stare więc spróbuje nabić propanem, albo argonem Wink Żart! Mam kolesia mechanika co ma R134, ale padła mu pompa próżniowa.
Uwierz mi że przeanalizowałem wszystkie za i przeciw. Najtańsza klima jaką tu mogę kupić to w Megaflis, (nie licząc tej Zibro w Jula) Mitsubishi kirigamine hara 6.6 varmepumpe, 12000NOK, plus 5000NOK montaż bo tyle kasują. To wolę wydać w PL te 12000NOK na klimę 5KW plus sprzęt i zrobić to samemu, jestem dokładny w tym co robię... A jak spier*olę to nie będę miał do nikogo pretensji.
http://www.valuetool.pl/produkty/manomet...32-02.html
http://www.valuetool.pl/produkty/pompy-p...120sv.html
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2018-06-29, 17:41:15 przez Patryks83.)
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa