Cytat:Dzwoniles do Tolli, wartosc ponizej xx NOK na uzytek wlasny, nie stes.Co do importu klimy to Norki też importują np. ze Szwecji , możesz poczytać np. tu:
A ustawa o FGAZach to co innego, import urzadzen zawierajacych czynnik... norek zglebial temat bo mielismy ciagnac z PL: 9 do zyda 1 na czesci...
Jestes techniczny to juz cos, nie wspomniales o tym, ale to o co pytales to wiadomo ze nie kumasz bazy, stad taki dystans.
Sorry, lubie Panasonica jako wybor koszt/jakosc, nie wiem jak te serie i modele, ale *za moich czasow* Mitsu to inna liga.
Co do klasy narzedzi, ja nie uznaje najnizej linii oporu, kupujesz narzedzia wez takie co i nastepne 100 splitow ogarna... Dla majsterkowicza klucze do auta tez chinsczyzne polecasz co na pierwszej zapieczonej srubie poukrecasz?
Dalej nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z konsekwencji przy przypale, wiem jak wyglada praca norkow, jakie maja marze i wiem dlaczego chcesz robic sam.
Jaki koszt materialow miales na tej elektryce? Miales materialy z PL czy z Biltemy? Jak i tak jedziesz fura na wakacje to tez inne podejscie...
Powodzenia
https://byggebolig.no/luft-luft-varmepum...-a-montere
Co do klasy narzędzi oczywiście wybieram te lepsze, chociaż nie zawsze , dam Ci przykład: Musiałem odkręcić przegub w Mercedesie, nakrętka 32-12kątna. Nie miałem takiej nasadki, chciałem kupić w NO, najtańszą znalazłem w TOOLS.NO 600NOK, nie jest to nie wiadomo jaka cena, stać mnie, ale czy warto kupić tak rzadko używany klucz za 250zł....? Kupiłem w Biltemie klucz płaski z oczkiem 12kątnym 32, za 100NOK, obciąłem "Fleksem" te oczko i przyspawałem do jakiejś starej nasadki 32 6kątnej. Odkręciłem bez problemu. Było warto?
Myślę że tak.... Co innego jakbym miał używać tego klucza na co dzień.
Mieszkam w NO od 10 lat i znam ich system, kary itp., jestem świadomy.
Co do instalacji elektrycznej którą robiłem w domu to wszystko na materiałach z górnej póły: Schneider, Elko, Wago... Nie made in Biltema
Koszt ok 20000NOK. Dzięki za zaangażowanie. Pozdrawiam!
PS
Przepraszam resztę forumowiczów za to że odbiegliśmy od tematu.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY