Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator-pompa ciepła, potrzebna pomoc instalatora.

22 Odpowiedzi, 11854 Wyświetleń

Patryks83

2018-06-30, 09:19:42
Nowy użytkownik
Cytat:Dzwoniles do Tolli, wartosc ponizej xx NOK na uzytek wlasny, nie stes.
A ustawa o FGAZach to co innego, import urzadzen zawierajacych czynnik... norek zglebial temat bo mielismy ciagnac z PL: 9 do zyda 1 na czesci...
Jestes techniczny to juz cos, nie wspomniales o tym, ale to o co pytales to wiadomo ze nie kumasz bazy, stad taki dystans.
Sorry, lubie Panasonica jako wybor koszt/jakosc, nie wiem jak te serie i modele, ale *za moich czasow* Mitsu to inna liga.
Co do klasy narzedzi, ja nie uznaje najnizej linii oporu, kupujesz narzedzia wez takie co i nastepne 100 splitow ogarna... Dla majsterkowicza klucze do auta tez chinsczyzne polecasz co na pierwszej zapieczonej srubie poukrecasz?
Dalej nie wiem czy zdajesz sobie sprawe z konsekwencji przy przypale, wiem jak wyglada praca norkow, jakie maja marze i wiem dlaczego chcesz robic sam.
Jaki koszt materialow miales na tej elektryce? Miales materialy z PL czy z Biltemy? Jak i tak jedziesz fura na wakacje to tez inne podejscie...
Powodzenia
Co do importu klimy to Norki też importują np. ze Szwecji , możesz poczytać np. tu:
https://byggebolig.no/luft-luft-varmepum...-a-montere
Co do klasy narzędzi oczywiście wybieram te lepsze, chociaż nie zawsze , dam Ci przykład: Musiałem odkręcić przegub w Mercedesie, nakrętka 32-12kątna. Nie miałem takiej nasadki, chciałem kupić w NO, najtańszą znalazłem w TOOLS.NO 600NOK, nie jest to nie wiadomo jaka cena, stać mnie, ale czy warto kupić tak rzadko używany klucz za 250zł....? Kupiłem w Biltemie klucz płaski z oczkiem 12kątnym 32, za 100NOK, obciąłem "Fleksem" te oczko i przyspawałem do jakiejś starej nasadki 32 6kątnej. Odkręciłem bez problemu. Było warto?
Myślę że tak.... Co innego jakbym miał używać tego klucza na co dzień.
Mieszkam w NO od 10 lat i znam ich system, kary itp., jestem świadomy.
Co do instalacji elektrycznej którą robiłem w domu to wszystko na materiałach z górnej póły: Schneider, Elko, Wago... Nie made in Biltema Wink Koszt ok 20000NOK.
Dzięki za zaangażowanie. Pozdrawiam!

PS
Przepraszam resztę forumowiczów za to że odbiegliśmy od tematu.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa