pawelessss napisał(a):Po przeanalizowaniu biorę pod uwagę 3 warianty (wszędzie przyjąłem, że budynek zostanie ocieplony):1. Rozwiązanie tanie i dobre, ale nie najlepsze. Za duża moc. Weź klimatyzator dobrej marki ale nie przewymiaruj go. Zwróć uwagę na moc minimalną, a nie nominalną. Powinna być jak najmniejsza. Nominalna grzewcza 2,5-3kW wystarczy. To rozwiązanie zwróci Ci się najszybciej - 2-3 zimy.
1) Jeden klimatyzator typu split w przedpokoju z 4 łopatkami do rozprowadzenia ciepła - moc grzewcza musiałaby być około 4-5 kW
2) Dwa klimatyzatory typu multisplit. Jeden w przedpokoju i drugi w pokoju dziennym - moc każdej z jednostek musiałaby być 2.5-3 kW
3) Klimatyzator kanałowy. Mieszkanie ma 2.5 m wysokości, więc nie dam rady podwiesić sufitu. Myślałem o montażu w piwnicy i rozprowadzaniu kanałów w przedpokoju i zabudowaniu ich płytą karton gips.
Budżet jaki mam to maks 8 k zł z montażem.
Dodam, że aktualnie grzeje śmieciuchem, który jest na wykończeniu. Na sezon mniej więcej 2.5-3 tony węgla. Czyli 2000-2500 zł.
W załączniku proste rysunki poszczególnych rozwiązań.
Możecie polecić konkretne modele/rozwiązania wraz z ceną?
Montaż w okolicach Bydgoszczy (kujawsko-pomorskie). Możecie polecić jakaś dobrą firmę?
2. Drogo i bez sensu.
3. Najlepsze rozwiązanie ale jeśli chcesz się zmieścić w budżecie to musisz zastosować chińszczyznę. Markowe kanałówki to 7 tys bez montażu.
Grzanie śmieciuchem - drogo i brudno oraz dużo pracy.
Ogrzanie średnio ocieplonego domu splitem to poniżej 50kWh/m2/zimę.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY