daromega napisał(a):A skoro działa za 10 czy nawet 50 zeta to co za problem z raz w roku napełnić układ.Widać, że nie kumasz bazy... Jak się ma dziurawy układ to nic nie pomoże. Nawet tani czynnik.
Dopełniać taką mieszaniną (R290 + R600a) zeotropową w zasadzie się nie da, bo nie wiadomo co zostało w środku (najczęściej R600a tylko ile % ?)
Najlepiej było by dostosować układ do innego czynnika, ale czasami to nie jest możliwe, bo program procesora by trzeba zmienić lub znaleźć nietypowy zawór rozprężny dostosowany do R600a), ew nieopłacalne.
Zabawa z mieszankami w wypadku wycieków trudna jest. Ci którzy się napalili polegli już na etapie zrobienia właściwej mieszaniny... Potem jest płacz, że zrobiłem ja na filmie z YT i...nie działa.
Nie jest to proste i nie wiem czy ktoś się odważy aby zrobić instrukcję dla debili jak sobie radzić z węglowodorami.
daromega napisał(a):Ale "nabijacze" jakich jest większość, obsługę klimatyzacji prowadzą na zasadzie "dodatkowy grosz do biznesu"Niestety masz rację. Nie mają bladego pojęcia co robią, a najlepiej im wychodzi ściemnianie. Bez obaw, ileś ludzi się nabierze na tą ściemę. Nie każdy zna się na chłodnictwie, a chce mieć chłodek. choć przez chwilę...
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY