awax napisał(a):longleyl napisał(a):Cytat:Nie do końca tak. Sharan,Touran itd jeżeli w dowodzie rejestracyjnym ma wpiasne osobowe to można serwisować na podstawie zaświadczenia o ukończeniu szkolenia.Do grupy M1 i N1 zaliczają się również autka osobowe do 8 miejsc plus kierowca.
Czyli na zaświadczeniu szkolenia można robić wszystkie auta mające w dowodzie osobowe które nie przekraczają 8 miejsce + kierowca i nie przejmować się masą własną pojazdu (1305kg + 100kg)? A jak wygląda sytuacja z busami , pilnować aby miały masę całkowitą nieprzekraczającą 3,5 t i też nie patrzeć na ten zapis o masie własnej 1305kg?
Pojęcie ??niektóre pojazdy silnikowe? ? oznacza pojazdy samochodowe kategorii M1 oraz kategorii N1 o masie odniesienia nieprzekraczającej 1305 kg, przy czym przez masę odniesienia należy rozumieć masę własną pojazdu powiększoną o 100 kg. Wymienione kategorie określone są w załączniku nr 2 do ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. ? Prawo o ruchu drogowym, a więc wymagania ustawy dotyczą pojazdów do przewozu osób, mające nie więcej niż osiem miejsc oprócz siedzenia kierowcy (M1) oraz pojazdów zaprojektowanych i wykonanych do przewozu ładunków i mających maksymalną masę całkowitą nieprzekraczającą 3,5 t (N1) i masę odniesienia nieprzekraczającą 1305 kg, za masę odniesienia należy rozumieć masę własną pojazdu powiększoną o 100 kg.
Dla mnie z treści tego zapisu wynika jasno że samochody kategorii M1 i N1 są dodatkowo ograniczone masą własną 1305kg +100kg, czyli wszystkie samochody powyżej 1405kg masy własnej osoba posiadająca tylko szkolenie F-gaz nie ma prawa serwisować, czyli tak jak pisałem serwisując Sharan,Touran itd i wszystkie praktycznie busy łamiemy ustawę, nie jestem prawnikiem ale ja tak ten zapis rozumiem.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY