Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zamiana R410 na R407

28 Odpowiedzi, 29059 Wyświetleń

Remik

2008-08-24, 11:04:08
Zaawansowany użytkownik
Witam kolegów i dziękuję za opinie
Trudno mi mówić w tej chwili o objawach bo sprawa ma się tak:
położyłem instalację, zamontowałem klimę, wlałem freonu który dowiózł mi kolega z pracy (miał być 410) . Jak na moje oko czynnika weszło stosunkowo mało. Powinno być 2,4kg ja wlałem ok 1,8kg uzyskując 7 barów na ssaniu. W tym momencie potężna ulewa spędziła mnie z dachu. Było późno, z j.w. powiało chłodem więc zakończyłem pracę. Za dwa dni kolega który dowiózł mi freon pojechał na serwis tej klimy bo słabo chłodziła. Stwierdził, że przywiózł mi 407 a nie 410 i w związku z tym sprężarka jest już na złom.
Z jego relacji.
Wlał na nowo 410 w odpowiedniej wadze na ssaniu 9 bar. Ssąca się oszroniła po jakimś czasie coś stuknęło w sprężarce, rurka zaczęła odtajać. Objaw pojawia się cyklicznie.
Mój problem polega na tym. że muszę w firmie w sposób merytoryczny dowieźć, że serwisant to d... a sprężarka defektuje nie z powodu 407
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa