Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Denso 7seu16c

26 Odpowiedzi, 15868 Wyświetleń

smolam

2018-12-10, 18:02:35
Nowy użytkownik
fgazudt napisał(a):Czyli .... wykonałeś w cholerę roboty i nadal kicha...... moje gratulacje oby tak dalej.
Na marginesie ile Ciebie to kosztowało? Bo coś czuję że w tej cenie w dobrym warsztacie miałbyś już naprawioną klimę ......

No właśnie w tym rzecz, całkowity koszt jaki poniosłem, za całą operację to 16zł za zawór w IC plus 25zł za 250ml oleju. Nowy osuszacz miałem w garażu, kiedyś kupiony do poprzedniego samochodu ale nie zamontowany. Reszta to praca własna i dostęp do stacji do klimatyzacji (czynnika spuściłem tyle ile nabiłem, oleju nie podawałem). Jeżeli nadal sądzisz, że w tej cenie (~50 zł) zrobił bym więcej to powiedz mi tylko gdzie a jutro się tam stawię na serwis Smile

Na marginesie, strasznie drażniące jest to podejście wszystkich "specjalistów" i ogromna niechęć do pomocy, tylko szukanie okazji jak tu komuś coś wytknąć albo wyśmiać już sam fakt, że ktoś próbuje zrobić coś samemu. Co z tego, że to ryzykowne, co z tego, że można popsuć, to chyba dla "specjalistów" nawet lepiej Smile

Naprawiam swoje samochody sam już od wielu lat i porywam się na każde zadanie. Sam wyremontowałem mojego multitronic-a, sam naprawiłem sterownik pompy wtryskowej i wiele wiele innych rzeczy Smile A wszytko to robiłem pierwszy raz, jedynie ze wsparciem życzliwych osób z internetu i czasami instrukcji serwisowych Smile Ale takich jak ja jest garstka a każdy inny, nawet jak znajdzie opis rozwiązania swojego problemu na jakimś forum to i tak z niego nie skorzysta, co najwyżej utwierdzi się w przekonaniu, żeby tego nie ruszać.

Ale co tam, lepiej skrytykować niż podzielić się wiedzą Smile Ot takie moje spostrzeżenia Smile

Jeżeli wyje bo się zaciera, to trudno, zatrze się i tak trzeba będzie całość płukać. Jak bym wypłukał układ i złożył to nadal by wyła, bo sprężarki ruszać nie planowałem. Ale skoro wyje bo się zaciera to dlaczego wyje jedynie w pewnym zakresie obrotów i podczas wyższych temperatur na dworze? Dlaczego nie słychać jej cały czas? Najwyższe obciążenie w tych zakresach? To dlaczego po 10 tys. przelatanych "na wyciu" nic się nie zmienia, dlaczego nie wyje głośniej, dłużej, inaczej? Może powód jest inny? Gdzie go szukać, jak sprawdzić?
Czy jedynie czekać co się wydarzy?

Czy macie jakieś sugestie co do przyczyn wycia?
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa