Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Denso 7seu16c

26 Odpowiedzi, 15880 Wyświetleń

fgazudt

2018-12-16, 20:04:26
Użytkownik
smolam napisał(a):
jack63 napisał(a):
smolam napisał(a):Ale co tam, lepiej skrytykować niż podzielić się wiedzą
NIe chodzi o krytykę, ale o łamanie obowiązującego prawa.
Nie mając uprawnień nie masz prawa "otwierać" układu chłodniczego, więc np. wymienić filtr-odwadniacz.

Z tego co się orientuje to przepisy unijne dotyczą regulacji "obchodzenia się z czynnikiem chłodniczym", mówię oczywiście o temacie mechaniki samochodowej. W praktyce wygląda to tak, że pracownik desygnowany do obsługi stacji klimatyzacji musi przejść odpowiednie szkolenie i posiadać zaświadczenie, że takie szkolenie odbył - o żadnych uprawnieniach nie ma tu mowy. W teorii jedynie osoba posiadająca zaświadczenie o odbytym szkoleniu może np. przyjąć na warsztat butle z czynnikiem chłodzącym i nikt inny. Ergo, nie łamie żadnego prawa ponieważ nie obsługiwałem samodzielnie stacji klimatyzacji i nie ja opróżniłem i rozszczelniłem układ, a zrobił to przeszkolony pracownik. Podobnie w drugą stronę.

Poza tym naprawdę chcesz mnie przekonać, że właśnie to kieruje tymi osobami? Żeby ustrzec pytającego przed złamaniem prawa? Bo samo doradzanie łamaniem prawa nie jest Smile

Jeżeli robił to przeszkolony pracownik to powinien powiedzieć co dolega w Twoim przypadku. Chyba że to szkolona małpa która wciska enter w automacie. A i tak na marginesie jeżeli napełniał Tobie automatem to to masz już współwinnego tego całego bałaganu.
  • Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa